НОВИНИ

Ден преди катастрофата експерти предупредили, че пътят край Своге е опасен

Експерти от Института за пътна безопасност правят паралелно - независимо разследване на причините довели до катастрофа край Своге, за да проверят дали инцидентът е бил предотвратим. Ден преди катастрофата те са предупредили Министерството на регионалното развитие и благоустройството със становище до министър Нанков, че участъкът е опасен и не отговаря на нормите.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
17:32, 27.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Работната група на Института за пътна безопасност заснема с дрон черния участък от пътя Своге-Мездра, за да се получи детайлна картина на проблемното трасе. Намират фрапиращи нарушения. Катастрофата е станала на прав участък, но непосредствено след остър завой.

Диана Русинова - Институт за пътна безопасност - На много места мантинелата не е поставена така, както трябва да бъде съобразно нормативните изисквания. Също така асфалтът. Очевидно има разлика в сцеплението на асфалта в по-горната част на този път и тук, където се намираме. В момента тук е изключително хлъзгаво, много пукнатини има по асфалтовото покритие, осевата линия странно защо на места прекъсва, на места се появява, на места се е изтрила.

На завоя-убиец се вижда как тротоарът внезапно свършва. Появява се мантинела. След мантинелата отново има тротоар. Ако пешеходец мине по този път, съвсем спокойно може да бъде блъснат от автомобил. Ако пък автомобилът иска да избегне пешеходеца, съвсем логично е да влезе в насрещното платно.

Венцислав Младенов - шофьор: Всички шофьори правят едно отклонение в ляво на този завой, щото ги е страх от този край на мантинелата. И навлизат в насрещното платно за движение.


;

БНТ направи експеримент и екипът ни премина през завоя. За да не навлезе в насрещната лента, трябваше да се движи с минимална скорост и и повишено внимание.

Асфалт с лошо сцепление и некачествено поставена мантинела - според експертите тези фактори са напълно достатъчни за фаталния инцидент.

Методи Стелянов - експерт Институт за пътна безопасност: Можете да видите разликата в болтовете, същевременно тази шайба, работата и не е да излезе през отвора, а тя е излязла.

До две седмици резултатите ще бъдат готови и предоставени на официалното разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарите се борят за живота на пострадалите при катастрофата край Своге
Лекарите се борят за живота на пострадалите при катастрофата край Своге
Протести и сблъсъци в Германия заради фалшиви новини
Протести и сблъсъци в Германия заради фалшиви новини