САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

По-скъпи дърва за огрев в Пловдив тази зима

Двойно по-малко хора са кандидатствали тази година в Пловдив за отпускане на целева помощ за отопление. Молбите се приемат в Дирекция „Социално подпомагане" до края на октомври. Сумата тази година е с 10 лева по-висока и ще бъде изплащана на един транш. В същото време проверка на „По света и у нас" показа, че дървата за огрев предстоящата зима ще бъдат по-скъпи.

от Антоанета Чакандракова
12:47, 27.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Тенденцията в Пловдив показва, че с всяка изминала година все по-малко хора кандидатстват за финансова помощ от държавата за отопление. До момента в града са подадени около 2500 молби, наполовина по-малко от миналия август. Сумата, която ще бъде отпускана тази зима, е 370 лева.
Надя Танева, директор „Социално подпомагане" - Пловдив: Сумата е увеличена от миналата година - с почти около 10 лева. Това, което е важно да се знае, че индексациите на пенсиите и пенсионерите, които получиха коледни добавки не се взима предвид, защото много хора питат и това, че имат някакво увеличение ще пречи за това да получат помощ за отопление.

Тези, които нямат право на помощ за отопление, ще трябва да заделят повече средства за предстоящия сезон.

Цената на дървата тази година ще се повиши с около 5%, прогнозират хората от бранша. Така - за кубик дървесина ще плащаме около 110 лева.

Георги Стойков, собственик на склад за дърва: Идва най-вече от самата обработка в гората, самият извоз. Тези 5% покриват осигуровки, данъците се покачиха, застраховките за колите, горивото се покачи. Всичко рефлектира върху крайния продукт, който идва тук при нас.

Много хора предпочитат от рано да се заредят с дърва. Защото цената през този период на годината е по-ниска, а и има време дървесината да съхне. Този пример следва и Иван Стойчев, който от сега си е купил 20 кубика.

Иван Стойчев: На 90 лева. Мината година бяха от 5 до 10 лева по-евтини, но животът поскъпва. Очаквам, че дойде ли зимният сезон, ще скочат на стотина лева кубика.

В момента в Пловдив кубик дървесина може да се намери от 75 до 100 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НОИ ​ще консултира близките на загиналите в катастрофата край Своге​
НОИ ​ще консултира близките на загиналите в катастрофата край Своге​
Прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса в Своге
Прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса в Своге