Ден първи за Тереза Мей

Досегашният британски вътрешен министър Тереза Мей поема премиерския пост от Дейвид Камерън. С встъпването си в длъжност, на нея ще се падне провеждането на деликатните преговори за отделяне на Великобритания от Европейския съюз.

от БНТ
06:30, 13.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Като вътрешен министър Мей си извоюва репутация на надежден, уравновесен министър, който компетентно управлява огромно ведомство, отговарящо за политиката на контратероризма, полицията, имиграцията, граничния контрол и борбата с наркотиците. Тя предприе стъпки, за да ограничи правомощията на полицията да "спира и обискира" - практика, смятана за несправедлива спрямо младите мъже от малцинствата, и използва позицията си, за да подложи на критика липсата на расово и етническо разнообразие в полицейските управления и пожарните.

Кампанията ѝ за най-високата длъжност беше лансирана с мотото "Тереза Мей е готова да бъде премиер от "Ден първи". А този ден е днес. Довечера тя ще посети кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, преди да се нанесе в премиерската резиденция на "Downing street" и да поеме новата си роля в Обединеното кралство. Вчера тя формира състава на своя кабинет и се очаква да обяви членовете му днес. Сред обещанията на Мей беше включването на "министър на Брекзита", който да води преговорите с Брюксел.

;

Новият премиер е под силен натиск от страна на други страни-членки да задейства член 50 от конституцията на Европейския съюз, с което да даде старт на 2-годишния период, през който преговорите за излизане на Обединеното кралство от блока трябва да завършат. Същевременно опозиционни политици настояват новият премиер да свика предсрочни парламентарни избори възможно най-скоро заради редицата оставки след референдума за членството в Европейския съюз. По график следващите такива избори трябва да се състоят през 2020 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гласуват окончателните промени в Изборния кодекс
Гласуват окончателните промени в Изборния кодекс
Сигнал за пожар и задимяване в района на Сточна гара в София
Сигнал за пожар и задимяване в района на Сточна гара в София