Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В полунощ изтича срокът за молбите за статут на уседналост във Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:52, 30.06.2021 (обновена)
8565
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

В полунощ изтича срокът, в който гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, могат да кандидатстват за статут на уседналост. В противен случай рискуват да загубят правото си да работят или учат на Острова, както и да се възползват от британското здравеопазване. Процедурата е бавна, а кандидатите - милиони. Ето защо в следващите няколко месеца мнозина може да не знаят дали пребивават легално във Великобритания.

6.5 млн. граждани на ЕС са кандидатствали за статут на уседналост във Великобритания. Най-много са от Полша и Румъния с над 900 000 кандидати, България е на шесто място с около 300 000 молби.

Въпреки наближаващия краен срок, мнозина още не са уредили статута си - някои не знаят какви документи трябва да предоставят, други са срещнали спънки при използване на мобилното приложение, чрез което се кандидатства.

Атанас Чиков е имиграционен съветник и основател на група за взаимопомощ, която улеснява сънародниците ни на Острова при подобни ситуации.

Покрай Брекзит възникнаха тези изисквания за статути и доста от сънародниците ни се опитват сами да се справят, някои успяват, други не успяват. Зачестиха отказите, защото хората - въпреки, че знаеш английски, службите понякога искат нещата да ги чуят нещата, по който те очакват да ги чуят. От вчера системата е претоварена, вчера на клиент 45 минути чаках, за да дойде реда му и после ни даваше грешка. И така три пъти пробвахме и не се получаваше.

До забавяне е довело и решението вече да не се приемат мобилни номера, които не са британски, което обаче не е било огласено публично. Не се признават фишове за заплата. Отпаднала е опцията чрез самолетен билет човек да докаже, че е пристигнал на Острова преди 5 години или преди крайния срок - 31 декември миналата година.

Знаем, че кандидатите са много и че има такива, които още не са подали документи, но имаше няколко отсрочки, а и минаха 5 години от референдума за напускане. Достатъчно организации помагат на гражданите на ЕС и им обясняват какви са правата им. Всеки, който иска да подаде документи, има възможност да го направи, каза Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

Не мисля, че българските граждани има от какво да се притесняват, защото в края на краищата, ако самата британска държава предприеме такава политика - да почне да гони хората без статут, то знае се, че и доста британци живеят и в Испания и в България и къде ли не и рискуват и те да бъдат третирани по този начин, казва Атанас Чиков.

Неяснотата след Брекзит стана причина и все повече европейци да кандидатстват за двойно гражданство.

Има голям интерес - британската държава позволява да имаш двойно гражданство, а също и българската. Плюсовете са много - можеш да пътуваш на места по-лесно като британски гражданин или да ползваш посолство някъде по света. Докато със статута - той много лесно може да ти бъде отнет, допълва Чиков.

От ЕК призоваха Лондон за гъвкавост и разбиране дори след крайния срок.

6 млн. души от ЕС живеят във Великобритания. Това са човешки животи и съдби и въпросът дали ще могат да останат, е от фундаментално значение за тях и техните семейства, каза Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК.

Очаква се подалите молби за статут да изчакат поне месец-два, преди да разберат дали пребивават легално във Великобритания.

Статутът за уседналост дава правото на работа, образование, здравеопазване и социални помощи. Без него не може да се наема жилище или да се разкрива банкова сметка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът обсъди с посланика на Канада насърчаването на инвестиции у нас
Президентът обсъди с посланика на Канада насърчаването на инвестиции у нас
Путин: Не подкрепям задължителната ваксинация
Путин: Не подкрепям задължителната ваксинация