НОВИНИ

ЕК и Великобритания с нова договорка за търговията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:36, 27.02.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пробив в търговските отношения между Брюксел и Лондон след Брекзит. Британският премиер Риши Сунак и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха ново споразумение, което позволява свободно движение на стоки между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания, без излишни бюрократични стъпки и усложнения, които се появиха след развода между Лондон и Брюксел.

Пробивът води до промяна на споразумението за изтегляне на Великобритания от ЕС и начина, по който ще преминават и ще се проверяват стоките в Ирландско море. След Брекзит Северна Ирландия остана част от Митническия съюз на ЕС, което доведе до много бюрократични усложнения и проблеми с доставките на продукти и лекарствата и недоволство сред хората.

“Щастлив съм да ви съобщя, че постигнахме решителен пробив. Заедно ние променихме първоначалния вариант на протокола за Ирландия и Северна Ирландия и днес представяме новата Уиндорска рамка. Днешното споразумение гарантира безпроблемна търговия в цялото Обединено кралство, защитава мястото на Северна Ирландия в нашия съюз и запазва суверенитета на хората в Северна Ирландия”, каза Руши Сунак, министър-председател на Великобритания.

“Този година се навършват 25 години от подписването на Белфасткото споразумение, което е важен крайъгълен камък в историческия мирен процес. Новата Уиндзорска рамка ще донесе ползи за хората в Северна Ирландия и ще спомогне за това всички общности на Ирландския остров заедно да празнуват мира. Затова аз вярвам, че отваряме нова глава в нашето сътрудничество”, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Според Сунак новата рамка премахва всякакво усещане за граница в Ирландско море. В нея се предвиждат две пътеки за митнически процедури: зелена и червена. По зелената без митнически проверки ще минават стоките, предназначени само за Северна Ирландия, а по червената - тези, които са за Република Ирландия, която е част от ЕС. Улеснява се и движението на храни, лекарства и семена, което беше затруднено до сега.

Споразумението предвижда и механизъм, който дава право на регионалните власти в Северна Ирландия да се противопоставят на нови правила на ЕС, ако решат, че те ще отразят на живота на хората. Новото споразумение трябва да бъде одобрено от парламента във Великобритания и държавите - членки на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Скалони остава селекционер на Аржентина до 2026 г.
Лионел Скалони остава селекционер на Аржентина до 2026 г.
Петър Попангелов за Алберт Попов: Той направи нещо голямо
Петър Попангелов за Алберт Попов: Той направи нещо голямо