НОВИНИ

Китай планира да доставя дронове на Русия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:00, 27.02.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати предупредиха, че Китай обмисля да изпрати 100 дрона и други оръжия на Русия преди очаквано посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва.

И докато Вашингтон разкрива разузнавателни данни, че Пекин планира да засили подкрепата за Путин във войната срещу Украйна, Кремъл и Пекин фокусират вниманието върху предложения мирен план от 12 точки.

Първо германското издание "Шпигел" съобщи, че Китай е в преговори с Русия за доставка на дронове, а после и американски медии - Уол Стрийт Джърнъл и Ен Би Си нюз, цитират анонимни официални източници за разузнавателни данни, че Китай планира да достави оръжия на Русия.

Най-високопоставеният републиканец в Комисията по външни въпроси от Долната камара на Конгреса - Майкъл Маккол, също оповести данните на разузнаването.

Съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джейк Съливан заяви в редица интервюта, че Вашингтон няма данни към момента Русия да получава оръжия от Китай, но предупреди:

"Не мисля, че е в интерес на Китай. Това ще отдалечи страната от редица държави по света, включително от европейските ни съюзници и ще я постави в центъра на търсене на отговорност за военни престъпления, бомбардировки срещу цивилни и жестокостите на Русия в Украйна", заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност към Белия дом.

Изпращането на дронове би означавало рязка ескалация на китайското участие във войната. Пекин вече предоставя неоръжейна помощ на Москва като сателитни снимки.

Китайското външно министерство отрича, че ще доставя оръжия. Вместо това оттам отговориха на изказването на украинския президент Володимир Зеленски, че е готов да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.

"Китайската позиция за украинската криза е крайно ясна и последователна. В наш интерес е да настояваме за мирни преговори и за политическо решение. Винаги сме поддържали комуникация с всички страни, това включва и Украйна", допълни Мао Нин, говорител на МВнР на Китай.

Кремъл също отказа да коментира евентуални доставки на китайски оръжия. Вместо това говорителят на президента Дмитрий Песков насочи вниманието към китайския мирен план.

"Всеки опит за разработване на план, който ще допринесе за постигане на мир, заслужава внимание. Но повтарям, към момента не виждаме необходимите обстоятелства, за да тръгнат нещата в посока на мир. Специалната военна операция продължава", каза още Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

В началото на април в Китай за среща със Си Дзинпин заминава френският президент Еманюел Макрон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града под надзора на Европейската прокуратура (ОБЗОР)
Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града под надзора на Европейската прокуратура (ОБЗОР)
След Зидан и Мбапе, и Гризман с восъчна фигура в музея "Гревен"
След Зидан и Мбапе, и Гризман с восъчна фигура в музея "Гревен"