НОВИНИ

Награди за гражданска доблест - отличават доброволците ни в Турция и Сирия

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:33, 27.02.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Второ издание на наградите за гражданска доблест и човешка доброта "Серафим", обявиха днес президентът Петър Стоянов и Инициативен комитет. Този път наградите ще са за български доброволци, спасявали пострадали от земетресението в Турция и Сирия от 6 февруари.

Първото издание на наградата "Серафим" отличи в края на миналата година наши сънародници, подкрепили украинските бежанци от войната.

До този момент за второто издание са номинирани 78 граждани и организации. Церемонията по награждаването ще е на 10 април в Нов български университет.

Ще бъдат връчени четири статуетки - голямата награда "Серафим", награда за спасител, награда за организация и награда на дарители.

"Нашата цел е само една. Да се опитаме да популяризираме колкото се може повече всеотдайността, героизма и съпричастността на тези хора. Ние смятаме, че хората, които са помагали и в първия случай, които помагат и сега във втория случай при земетресенията в Турция и Сирия, нямат никаква нужда от нашата благодарност, те са сторили всичко това водени от вътрешен подтик. Те не са били насърчавани или окуражавани от нас за това, но ние смятаме, че всичко, което са свършили, представлява наистина граждански подвиг", заяви Петър Стоянов, президент на България (1997-2002).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Зидан и Мбапе, и Гризман с восъчна фигура в музея "Гревен"
След Зидан и Мбапе, и Гризман с восъчна фигура в музея "Гревен"
Минимален успех на Черно море (Варна) над Пирин (Благоевград)
Минимален успех на Черно море (Варна) над Пирин (Благоевград)