НОВИНИ

Пакистанец е управлявал катастрофиралия на "Тракия" бус с мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 27.02.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Микробусът, натъпкан с мигранти, който катастрофира край Чирпан, е бил претоварен, което е най-вероятната причина за трагедията. Все още се издирва шофьорът, за когото се смята, че е пакистански гражданин.

46 души са пътували в товарния микробус с мигранти. Общото им тегло е било около 3 тона и половина при капацитет о т тон и половина за товар. Претовареният микробус е спукал задна лява гума, отклонява се към дясната мантинела и на практика станал неуправляем, казаха от прокуратурата.

"Въпросният микробус, освен че е бил претоварен, е и видимо в технически не добро състояние, което е видимо, пак ще бъде установено с техническата експертиза но той е стар , вижда се , че той буквално се е разпукал след удара", заяви Дичо Атанасов – окръжен прокурор.

След катастрофата в старозагорската болница са докарани 31 от мигрантите в буса. За лечение остават 9 души, сред които едно дете. Няма опасност за живота на никой от тях.

"Един се намира в Клиниката по интензивно лечение и реанимация, останалите са разпределени в клиниките по неврохирургия, гръдна хирургия и ортопедия. 12-годишното дете остава в клиниката по реанимация. След направените изследвания има подобрение на излива, който имаше в областта на белите дробове. Останалите пациенти са стабилни и без опасност за живота", заяви проф. Йовчо Йовчев – директор УМБАЛ-Стара Загора.

Вече са разпитани над 10 от мигрантите, които са били в микробуса. Всички те са пребивали от около година в Истанбул. Трябвало да платят по 3000 евро, за да стигнат в Сърбия, а като доказателство, че са успели, е трябвала снимка, че вече са там, която трябвало да пратят на каналджиите в Турция. След това се е плащала уговорената сума.

"Мигрантите са тръгнали от Истанбул около 120 човека. На час-два от българската граница напускат автобусите и тръгват пеша. Със себе си носят сгъваеми стълби, изчакват да се стъмни и преминават българо-турската граница с помощта на стълбите. Водачите от Турция остават с тях през цялото време. В България са вървели пеша 3-4 дни до достигане на асфалтов път в област Бургас"

Установено е, че има съпричастност на лица, които са били превозвани с друг микробус, който е открит празен в Перник. Между буса, който катастрофира на магистрала "Тракия" и открития край Перник разследващите са установили връзка, съобщиха още от прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: Кандидатите в листите са на 100% предложение на общинските организации
Георги Свиленски: Кандидатите в листите са на 100% предложение на общинските организации
Филип Виденов за националите по баскетбол: Показахме хубав облик
Филип Виденов за националите по баскетбол: Показахме хубав облик