НОВИНИ

Увеличават се загиналите при разбиването на дървена лодка с мигранти в Италия

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:33, 27.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Трагедия в Южна Италия. 62-ма са вече загиналите при разбиването на дървена лодка с мигранти в рифове край бреговете на Калабрия. Днес бяха открити още три тела. 80 са спасените. Издирвателната операция продължава. Италианският президент Серджо Матарела е поискал днес от Европейския съюз да въведе механизъм за действие спрямо пристигащите на континента хора, търсещи убежище.

Това е мечтаният бряг за стотици, потеглили отдалеч и в отчаянието си стигнали дотам, че да рискуват всичко, дори живота си. И толкова е останало от 20-метровата лодка, в която 200-250 души, притиснати един до друг, са плавали към спасението през бурните води на Средиземно море.

Сега отломките са разпръснати на 100-ина метра по брега на Калабрия. Лодката, потеглила от турския град Измир преди четири дни, е била пълна с мигранти от Афганистан, Иран, Ирак и Сирия, по информация на агенция АНСА.

Сред загиналите са 12 деца и 33 жени. Има и едно новородено - дошло на този свят без шанс да остане дълго. Настанените в болница са в добро състояние.

"От 20 души, които приехме, 19 прекараха нощта при нас, едно дете беше изпратено в мигрантски център. Днес останаха 16 пациенти. Всички са добре", заяви д-р Лучо Косентино, главен лекар в Кротоне.

Задържани по подозрение, че са трафиканти, са трима, като поне един от тях е с турска националност.

"Време е отново да станем хора!" - пише на този лист, оставен в памет на жертвите заедно с няколко букети цветя, донесени от местните хора.

"Кой измежду нас би осъдил човек, който може да загине в разгара на война или на политическа нестабилност, или от бедност и глад, не бива да забравяме, че в сърцето на всеки човек тлее надежда за по-добро бъдеще", допълни сестра Лоредана Писани, Калабрия.

С болка заради загубата на живот италианският президент призова за силен ангажимент от международната общност за премахване на причините за мигрантските потоци - войни, преследвания, тероризъм и обезлюдени земи заради климатичните промени.

Очаква се жертвите да са над 100. Докато политиците обсъждат възможни решения, броят им ще бъде добавен в постоянно нарастващата статистика за смъртта на мигранти по зловещия маршрут през Средиземно море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Балкан (Ботевград) се подсили с американски гард
Баскетболният Балкан (Ботевград) се подсили с американски гард
Започва делото за нападението над Христиан Пeндиков
Започва делото за нападението над Христиан Пeндиков