НОВИНИ

Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града под надзора на Европейската прокуратура (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
20:04, 27.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града под надзора на Европейската прокуратура. Обект на проверката са предимно ТЕЦ-ове, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Повече от месец службите работят под ръководството на Европейската прокуратура, за да се стигне до днешната акция.

Провежда се акция на Европейската прокуратура в България, потвърди министър Иван Демерджиев

В акцията са участвали 150 служители на МВР, ДАНС и ГДБОП. Извършени са 40 обиска. Разпитани са 70 свидетели. Основната причина за акцията е съмнение за злоупотреба с европейски средства, свързани с повишаване на екологичните изисквания.

Обект на проверките са знакови топлоцентрали, като ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3", както и топлофикационни дружества, свързани с Ковачки, включително и административни сгради в общо 11 града.

В димитровградската топлоцентрала служители на ДАНС и ГДБОП са влезли още в началото на работния ден, съобщи юристът на централата Юлиян Семерджиев.

"Изискват документи и разпитват наши служители. Основно счетоводни, производствени, най-различен тип документи. Казаха централата да продължи да си работи в нормален работен режим. Към момента няма никакви проблеми - нито екологични, нито технически, нито нещо друго, което да ни притеснява", допълни Юлиян Семерджиев, юрист в ТЕЦ "Марица 3".

Шефът на ТЕЦ "Бобов дол" заяви, че проверката в централата е по досъдебно производство на ГДБОП.

"Изискват от нас документи за доставка на биомаса. Ние нямаме никакви притеснения. Проверката е по сигнал на едни хора, които се опитват да направят доста сериозен пиар на цялата страна и на целия сектор "Енергетика". Бившите управляващи, кратко управляващи, защото тяхна беше идеята да затворят тези централи до 2025 година, а се оказа, че страната няма това намерение", добави Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол".

Бургаската "Топлофикация" също беше сред проверяваните. Привиканият спешно адвокат на дружеството нямаше представа какво се случва.

"Нямам никаква представа. Просто ме помолиха да дойда да видя за какво става въпрос. Нямам никаква информация за момента. Да окажа някакво съдействие - ще видя като вляза", коментира Петър Димитров, адвокат.

Спецслужбите влязоха и в габровската "Топлофикация". Жителите на града обаче са възмутени от постоянното замърсяване на въздуха и от непрекъснатото спиране на топлоподаването. Събрана е подписка, която ще бъде внесена в КЕВР и регионалната екоинспекция.

"Досега парното е спирано многократно и в месеца, ако се съберат не повече от 8 до 10 дни, да сме имали топлоподаване. Във всички останали случаи се пускат съобщения, че в момента има някаква авария или извършване на ремонта, като не се уточнява периодът, в който хората трябва да стоят на студено", заяви Иванка Баева, адвокат.

В русенската "Топлофикация" и полицията се включи в проверката на спецслужбите. Патрулен автомобил и униформени от рано сутринта поеха охраната на главния вход.

Вътрешният министър обясни, че от доста време службите работят по реализацията на операцията.

"От доста време работим по темата, под надзора, под ръководството, с указанията на Европейската прокуратура, със сигурност повече от месец. Днес има реализация по акцията. Работят ГДБОП и ДАНС. Нашата цел е да направим това, което изисква европейската прокуратура", каза още Иван Демерджиев.

От Европейската прокуратура съобщиха, че става въпрос за мащабно разследване, свързано с търговия с парникови газове и по-специално компанията, която има за основна задача да отчита вредните въглеродни емисии, изпускани от въглищните топлоцентрали. Оказало се е, че умишлено ги занижава, поради което са нанесени щети за милиони евро както на Европейския съюз, така и на България.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигрантският натиск: Гонки с полицията и игра на стражари и апаши
Мигрантският натиск: Гонки с полицията и игра на стражари и апаши
Китай планира да доставя дронове на Русия
Китай планира да доставя дронове на Русия