НОВИНИ

Затруднение при попълване на документите за статут на уседналост във Великобритания

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:04, 30.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
Слушай новината

Днес изтича срокът за попълване на апликациите за получаване на статут за уседналост във Великобритания. След Брекзит гражданите от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария се нуждаят от този документ, за да продължат да живеят и работят в Обединеното кралство.

Часове преди да изтече крайният срок за документите, необходими за законно пребиваване на Острова, някои хора се затрудняваха с апликациите. В Лондон се наложи включването на доброволци, които да помагат.

"Мнозина се опитват да съберат всички тези документи, нужни за да останат в Англия, но мисля, че не всеки успява. Много е сложно. Споделих с приятели, че не мога да се справя. Започвам да мисля за самолетен билет за Испания или друго място", каза испанският гражданин, живеещ във Великобритания, Виктор Гарсиа Перес.

За част от европейските граждани раздразнението беше провокирано от друго.

"Тук съм от 26 години и това би трябвало да означава нещо, нали така? Не трябва да попълвам нищо, за да го докажа", каза френската гражданка, живееща във Великобритания, Вероник Делфорж.

След Брекзит правата и статутът за европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 г., се запазиха.

След 30 юни обаче ситуацията се променя. За да продължат да живеят във Великобритания, гражданите на Евросъюза, на Европейската икономическа зона, която включва още Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и Швейцария трябва да кандидатстват за Схемата за уседналост на граждани на ЕС. Кандидатстването по схемата е безплатно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно ли е да ни таксуват двойно в градския транспорт
Възможно ли е да ни таксуват двойно в градския транспорт
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ