НОВИНИ

Ще затвори ли "Делта" вариантът границите?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:14, 29.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

20% от новите случаи на COVID-19 във Франция са с варианта "Делта". Великобритания отчетете най-високия брой на новозаразени от началото на януари. Русия обяви рекордна брой починали. На този фон Брюксел призова за бдителност заради индийския вариант. Ще доведе ли новата мутация до ново затваряне на границите?

Открит през март в Индия, "Делта" вариантът вече се разпространява в 85 държави. В Европа той е доминиращ във Великобритания, Португалия и Русия. Всяко второ заразяване в Германия е с "Делта". За седмица броят на заразените с индийския вариант във Франция се е увеличил.

"Това, което е сигурно, е че "Делта" вариантът напредва бързо", заяви здравният министър Оливие Веран.

Новата мутация създаде ново напрежение в Евросъюза как да бъдат управлявани външните граници. Франция и Германия настояват за затягане на контрола. В другия лагер са Испания, Португалия и Гърция, които се опасяват, че засилените мерки ще съсипят туристическия им сезон.

"27-те страни все още не сме успели да създадем еднакви изисквания за пристигащи от държави с варианти на вируса", каза преди седмица Ангела Меркел.

Германия наложи за пристигащите от Португалия и Русия 14-дневна карантина. Испания склони да затегне мерките за британските туристи и в страната да бъдат допускани само напълно ваксинирани или с негативен PCR тест. След острите критики на Брюксел, че Гърция допуска ваксинирани с неодобрени от Евросъюза препарати, Атина вече изисква PCR тест и от ваксинираните руски граждани.

"Трябва да сме изключително бдителни с "Делта" варианта. Трябва да продължим координацията в ограничителните мерки. Маските и спазване на дистанция трябва да останат в сила. Нуждаем се от ваксинация, ваксинация, ваксинация", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен преди дни.

Целта на Европейската комисия е до края на юли 70 процента от възрастното население на Евросъюза да бъде ваксинирано. Досега, обаче, само един на трима европейци е напълно имунизиран срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за пострадали българи при потъването на ферибот край Бали
Няма данни за пострадали българи при потъването на ферибот край Бали
Пътнически кораб за Бали потъна в Индонезия
Пътнически кораб за Бали потъна в Индонезия