НОВИНИ

Янаки Стоилов иска проверка на случайното разпределение на делата в СГС

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 29.06.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов иска проверка на случайното разпределение на делата в Софийския градски съд.

Работата на магистратите стана обект на остри реакции, след като една и съща съдийка спря вписването на новите ръководства на държавни дружества.

"Твърде ограничен е кръгът на хората, между които се прави подборът и това поставя под съмнение самия случаен избор", заяви Янаки Стоилов.

Като хронични проблеми, съществуващи от години, определи служебният правосъден министър констатациите от назначената проверка в затворите в страната. Сериозен проблем според него има с обществените поръчки за храната и издръжката на настанените в затворите.

"Тук изглежда нещата няма да се решат толкова бързо, защото е ангажирана Агенцията за държавната финансова инспекция", прогнозира Стоилов.

Министърът пристигна за участие в дискусия в Историческия музей в Пловдив, посветена на 30-ата годишнина от приемането на Конституцията. На въпрос дали се е оказало правилно решението на Великото Народно събрание прокуратурата да е част от съдебната власт, Янаки Стоилов коментира, че темата продължава да е спорна.

В Пловдив правосъдният министър потвърди, че на този етап административната реформа в съдебната система е на пауза и няма да се закрива нито един районен съд в малко населено място. По думите му преди да бъде приет нов модел на съдебна карта, той трябва да бъде тестван в една или две области на страната.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културното министерство проверява свой служител за връзки с Васил Божков
Културното министерство проверява свой служител за връзки с Васил Божков
Вани с лед са хит в Обединените арабски емирства
Вани с лед са хит в Обединените арабски емирства