НОВИНИ

Засилва ли се миграционният натиск към България?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:14, 29.06.2021
Чете се за: 05:20 мин.
Криминално
Слушай новината

Още шестима нелегални мигранти са задържани днес на граничния пункт "Капитан Петко Войвода", който е между България и Гърция. Те са били укрити в два камиона по трима.

"По света и у нас" първи съобщихме и за голяма група от 69 мъже, които твърдят, че са от Афганистан, задържани в ловно стопанство над Ихтиман. От МВР съобщиха, че 25 от тях са непълнолетни.

През април тази година имаме 492-ма задържани, а през 2020 те са били едва 20. През май 346, а май 2020 са били 70.

Можем да сравним и петмесечията - през миналата година до 31 май общо задържаните на вход и изход по границите не са били 205, а за първите пет месеца на тази година са 908.

Виждаме, че разликите както на месечна база, така и за целия период са сравними и през тази година има значителен поток, но в сравнение с миналата.

Ексклузивни кадри: Заловиха група от 69 мигранти, палили огнища край Ихтиман

През миналата година пандемията спря мигрантския поток. В края на февруари и началото на март границата между Турция и Гърция беше особено гореща точка, но първата вирусна вълна спря този процес. Сега се забелязва постепенно облекчаване на мерките в съседна Турция и очевидно това се отразява на мигрантския поток.

Мажд Алгафари от 2013 г. е преводач при беседите на нашите служби със задържаните у нас.

"Имам такива, на които съм превеждал, пробвали са се няколко пъти с варианта през Гърция и от Гърция за България, още гръцките власти ги спират и ги връщат в Турция. Втори, трети, четвърти, пети път и най-накрая тръгва през България. Просто те пробват, те нямат друг шанс. И тях не ги интересува коя граница ще нарушат. И сега потока е малко по-голям. И това, което го знам от хора, които са на границата, които работят, основният поток от бежанците е Афганистан", каза Мажд Алгафари.

Оттеглянето на американския военен контингент от Афганистан определено поражда несигурност в тази и без това размирна държава, но основният проблем там е икономически и това са над 97% мигранти, които търсят препитание и под 3% такива, които са застрашени от талибаните и имат основание да получат бежански статут.

Пикът у нас беше 2013 - 2014 г., но едва ли може да се повтори. Тук отново пандемията има значение. Турция затегна сериозно контрола на южната и югоизточната си граница заради пандемията и практически приток на нови мигранти към съседката ни няма.

Потенциалът в момента е само от тези, които са на територията на Турция, но голяма част от тях са без достъп до свежи пари и не могат да си платят на трафикантите.

Днес журналистът от БНТ Аделина Радева разговаря и с гръцкия зам. външен министър Костас Власис и той пред нея е казал, че за разликата от февруари - март миналата година ситуацията в момента е под контрол.

По отношение на нашата страна има и още един важен показател. Това е колко са потърсили закрила, т.е. поискали са да получат хуманитарен статут. През цялата 2020 г. те са 3525, а за първите пет месеца на тази година са 1698, т.е. ако говорим за ръст, той е малък.

Маршрутите на бежанците са добре познатите - както и задържаните у нас подсказват - единият е от Турция към Гърция през река Марица. От там се разделя на две - единият към Македония, а другият към България.

На този етап все още с по-малък, но засилващ се явно поток е и маршрутът от Турция към България, където оградата има възпиращ ефект, но и организаторите на трафика измислят начини за нейното прескачане, както и за рязането ѝ.

Има и един друг, на пръв поглед любопитен, но иначе съвсем сериозен начин. В момента у нас се внасят големи количества дини от Турция и страните от Близкия изток. Оказва се, че тези камиони с дини са добро средство и за нелегален превоз на мигранти.

Задържаха шестима незаконни имигранти на ГКПП "Капитан Петко войвода"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години затвор за баща, отвлякъл, блудствал и изнасилил дъщеря си
20 години затвор за баща, отвлякъл, блудствал и изнасилил дъщеря си
НАП запорира кешовия оборот на "Златен гьол"
НАП запорира кешовия оборот на "Златен гьол"