НОВИНИ

Чужденци са доброволци в Историческия музей в Каварна

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 29.06.2021
Чете се за: 06:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Доброволци от 6 държави подпомагат дейността на Историческия музей в Каварна. Младежите участват в подготовката на историческите забележителности на Калиакра и Яйлата за новия туристически сезон, включват се и като гидове.

Студентите помагат и в почистването на терените за археологическите разкопки през август.

За първи път младежи от Италия, Испания, Франция, Грузия, Турция и Албания полагат безвъзмезден труд на обектите на Историческия музей в Каварна чрез Европейския корпус за подкрепа. Двумесечният им престой у нас се осъществява с подкрепата на Фондация "Пътят на траките".

"Идеята на тази програма е такива младежи, учейки подобна специалност, няма къде да натрупат стаж и това, което правят към нашите обекти им се зачита като стаж и при завършването, те имат и някакъв стаж, който е положен по специалността", каза директорът на Исторически музей-Каварна Пенко Георгиев.

Повечето от тях учат история или археология, но се впечатляват и от природните ни забележителности.

"Интересно им е. В началото ги заведохме на Яйлата. Сезонът беше малко по-пролетен, по-хладно, по-приятно за работа. Бяха много впечатлени от красотата на обекта, от цъфналите цветя. Веднага се включиха да почистват светилището и гробницата, тъй като ние, извършвайки нашата си дейност, винаги ни е липсвало това тънките детайли някой да ги изпипа. Те точно това правят и накрая се получава един много добър продукт", каза Пенко Георгиев.

Калиакра повече привлича младежите, защото носът е оживен от туристи. Алехандро е студент в Университета в Малага.

"Това, което уча, е ориентирано към археологията и древния свят, затова бях много заинтересован от този проект. Много исках да дойда и да работя точно на такова място. Чисто и просто подготвяме археологическите забележителности на нос Калиакра и Яйлата за посетителите и за археолозите, които в по-късен етап да работят тук", каза доброволецът от Испания Алехандро.

Младежът признава, че е очарован най-вече от българската кухня.

"В България най-много обичам доматите, имате страхотна храна, пейзажите са невероятни, но храната е най-хубавото. Пейзажът тук е забележителен, също и историята. Може би е най-хубавото място", каза Алехандро.

Приятелката му и състудентка Наоми е пленена от всичко у нас.

"Влюбих се в природата на България. С него бяхме в Ахтопол и той ми каза за този проект. Помислих си, че по този начин мога да науча много за българската култура. Много ми харесва, че това, което уча, го изживявам и на живо. Когато той ми разказа за България, аз реших да направя свое проучване и древната история ми се стори много интересна, а и почти нищо не знаех за нея. Сега се опитваме да запазим монументите както тук, така и в музея. Това, което най-много ми харесва е, че освен, че научавам древната история, аз научавам много и за културата на Турция, Италия, Албания. Много е хубаво", каза доброволката от Испания Наоми.

Доброволците са тук от 1 юни и се включват във всевъзможни дейности на музея.

"Дори в лошото време се включиха малко като Том Сойер в боядисването на една ограда около Хамама, която честно си признавам, нямаше да отделя в годините време и ресурс да го направим. Те смятат да го направят с мотиви от български килими, шевици и т.н. Ще стане много интересен продукт накрая", каза Пенко.

Гайа е от Верона и учи бизнес администрация. Смята да продължи образованието си в насока развитие на ресурсите.

"Реших да дойда тук, защото исках да направя нещо като доброволец и да усетя какво е да бъдеш доброволец. Не съм идвала в България до сега, въпреки, че съм пътувала много. Реших да посетя това място и се оказа много хубаво. Наслаждавам се на всичко тук, заедно с другите доброволци. Обичам цялата група и град Варна, защото е най-красивият град, който съм виждала. Също така, всички археологически и културни проучвания, които направихме, ми бяха много интересни и ще бъдат полезни за всички ни. Всеки трябва да бъде доброволец, дори и само веднъж в живота си. Ние помагаме при почистването на това място и запазването на руините, днес работя и като екскурзовод", каза доброволката от Италия Гайа.

Гайа провежда беседи с туристите на английски и италиански, а друга доброволка се включва с френски език.

"При нас пък винаги е липсвало да имаме на чужд език някой, който да води групите по целия маршрут. Вчера имам даже обратна връзка от хора, посетили носа, които са много възхитени от инициативата", каза Пенко.

Младежите ще останат в Каварна до 20 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на туризма коментира проблема с гръцкия туроператор
Министърът на туризма коментира проблема с гръцкия туроператор
Дигитални номади се събират в Банско за втори път
Дигитални номади се събират в Банско за втори път