НОВИНИ

Сериозни пробойни в тол системата установи проверка на МРРБ

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:25, 29.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозни пробойни в тол системата установи проверка на регионалното министерство. 70 млн. лв. са загубени от необработени нарушения. Открити са проблеми с договори, организация на работа и ниски приходи.

Все още не е взето решение дали ще бъде предложена промяна в параметрите на тол системата.

През 2019 г. само от електронни винетки приходите за държавата са били 392 млн. лв. През 2020 г. въпреки въвеждането на допълнителни тол такси и маршрутни карти, събраната сума е със 600 000 лева по-малка, а тази година до май са събрани едва 205 млн. лева.

"До края на тази година трябва да съберем 185 млн., за да стигнем нулата и системата да се самоиздържа", каза заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов.

Според Олег Асенов бивш член на УС на АПИ сметките, обаче, не са коректни.

"От когато е започнала да работи ТОЛ системата, е събрала около 1 милиард лева. Парите, които са похарчени, за да може тя да работи към днешна дата са около 300 милиона. Простата сметка показва, че 700 милиона са влезли в държавния бюджет за пътища", каза бившият член на УС АПИ Олег Асенов.

Според регионалното министерството един от основните проблеми на системата е решението на предишното правителство за намаляване на обхвата, както и политиката на таксуване. На практика философията на старата винетна система остава същата - 2/3 от приходите идват от личните автомобили, а 1/3 от товарните.

"Пак имаме съотношение 2:1 в полза не на леките автомобили, а на товарните. Тоест отново този, който разрушава пътищата, не плаща достатъчно за тях", каза заместник-министърът на регионалното развитие Тодор Анастасов.

Според анализ на Световната банка, за да е печеливша ТОЛ системата, трябва да покрие 16 000 километра пътища. Към днешна дата обхватът е малко над 3 000. Проверката е показала също, че контролът е занижен, като от 295 контролни точки с камери, действат между 30 и 70. Причината - нарушенията трябва да се обработват автоматично, чрез софтуер, но той не е обновяван повече от година и сега всички данни се обработват на ръка.

"Хората не смогват да обработят всички данни от ТОЛ системата и тези камери не функционират в пълен размер", каза заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов.

Необработените нарушения в системата за една година са 200 000 на стойност около 70 милиона лева.

"Обработват се ръчно. Може би около 15 човека. Всеки ден пристигат до 3 000 нови фиша за обработка", каза Иво Иванов, БГТОЛ.

Не е ясно също така дали АПИ има резервни части да поддържа ТОЛ системата.

"Договорът е за 5 години на стойност 145 милиона лева, което като изчислихме прави по 2 милиона на месец, които АПИ плаща на КАПШ и се оказа, че ги плаща единствено за софтуерна поддръжка. Физическата поддръжка, резервните части по ТОЛ системата са абсолютен ангажимент на АПИ", каза заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов.

"Идеята на нашата проверка е да разберем как работи тази система, как е конструирана, колко много участници има в нея, да разберем къде тя не работи и ако може да подобрим системата. В момента това е една диагноза, която дори не е изчистена докрай", каза министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

"Това е политическо говорене, с което може би искат някакви внушения. Реално системата работи", каза бившият член на УС на АПИ Олег Асенов.

От декември насам проверка на тол системата прави и Сметната палата, но резултатите от нея още не са известни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бури и градушки удариха Южна Германия и Швейцария
Бури и градушки удариха Южна Германия и Швейцария
ЕК: Може да се изисква отрицателен тест за посещение на културни обекти и прояви
ЕК: Може да се изисква отрицателен тест за посещение на културни обекти и прояви