НОВИНИ

Туроператори излязоха на протест - искат оставката на служебния министър на туризма

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:54, 29.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Бизнес
Слушай новината

Протест с искане за оставката на служебния министър на туризма Стела Балтова.

Туроператори и представители на туристическия бранш недоволстват, че заложените 16 милиона лева за покриване на загубите от пандемията още не са разплатени към фирмите.

"Искаме бъдеще за туризма" и "Туроператорите заедно за своите клиенти" - тези лозунги издигнаха туроператорите. Те искат среща с президента Румен Радев или служебния министър-председател Стефан Янев.

Мястото е избрано, защото, по думите им, служебното правителство е дало заявка да работи прозрачно и законосъобразно, но те са разочаровани от него.

Поредното разочарование идва от срещата тази сутрин с министъра на туризма Стела Балтова, която отново не е пожелала да преразгледа приетото постановление от МС и тяхното желание не е удовлетворено.

За какво става дума?

Първоначално 16-те милиона безвъзмездна помощ е трябвало да бъдат разпределени само по чл.26 от Закона за извънредното положение. Единствено условие е било да дължат пари на своите клиенти за 2020 г.

След приемане на постановлението има още няколко условия, които според туроператорите са неизпълними. А именно - дължимите на туроператорите пари да са обвързани с парите на доставчиците - превозвачи, хотели и застраховки. Второто условие е на 5 април да са осчетоводени парите за компенсациите и третото условие - на 5 април фирмите да не са били ликвидни.

Според туроператорите при тези условия никой от тях няма да успее да вземе тези пари.

От Министерството на туризма излязоха с официално писмо, в което се казва, че те никога не са отказвали разговори с Обединение "Бъдеще за туризма". Проведени са срещи и разговори по темата, така че остава напълно необяснимо твърдението на протестиращите за липса на чуваемост и диалог.

Министерството на туризма с позиция за държавната помощ за туроператорите

Вижте повече във видеото.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шестима незаконни имигранти на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Задържаха шестима незаконни имигранти на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Жена е с три шева на главата след градушката в Асеновград
Жена е с три шева на главата след градушката в Асеновград