НОВИНИ

Жена е с три шева на главата след градушката в Асеновград

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 29.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Забрана за обстрелване на градоносните облаци е причината над Асеновград и околностите в петък да падне опустошителна градушка. Сигналите за пострадали автомобили са десетки, все още няма обобщена справка за земеделската продукция. По данни на лекари от асеновградската болница 7 човека са потърсили помощ с наранявания по тялото и главата.

От ракетните площадки на Полигона за борба с градушките в Поповица са изстреляни 186 ракети. Те обаче не дават нужния резултат, защото атакуват облаците с близо 40 минути закъснение.

18.31 ч. ние правим първа стрелба и в същата минута, в която, ние сме длъжни да докладваме първа стрелба, централният диспечерски пункт дава забрана, ние сме длъжни да я изпълним, казва Никола Ковачев - регионален директор "Борба с градушките".

От Центъра за координация за използването на въздушното пространство е дадена забрана за стрелба заради излитане на самолет. Разрешението е получено в 19.08 ч.

И тъй като ние не му въздействаме, за тези 38 минути градовата клетка нараства. На практика, вече е въпрос къде ще падне този град, допълва Никола Ковачев.

Градушката пада над Асеновград и нанася огромни щети. Десетки автомобили са със счупени стъкла и деформирани ламарини.

На 70 години съм, за пръв път виждам такова нещо. То не беше градушка обикновена, ама камъни остри, ръбести, с адска сила. Тук при комшиите, жената излиза на терасата да събере пране, през чадъра, главата... и в болницата три шева, казва Панайот Чилингиров.

В автосервиз в Асеновград над 100 автомобила чакат за ремонт.

Градоносни облаци над населени места не могат да се разбиват с ракети от полигоните. Ограниченията има и когато летят самолети.

Последните две-три години затова, че има летище Чешнигирово, Крумово, забраните станаха много чести и много ни пречат, казва Никола Ковачев.

В деня на голямата градушка, 25 юни, на полигона в Поповица са получили три забрани.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туроператори излязоха на протест - искат оставката на служебния министър на туризма
Туроператори излязоха на протест - искат оставката на служебния министър на туризма
ВК Левски привлече национал на България
ВК Левски привлече национал на България