НОВИНИ

Транспортният министър освободи част от ръководството на БДЖ

bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 29.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Сменено е част ръководството на БДЖ.

Министърът на транспорта Георги Тодоров освободи председателя на Съвета на директорите Григори Григоров и изпълнителния директор Никола Василев.

Мотивите са свързани с лошото състояние на товарните и пътническите превози, както и с нередности при проведени обществени поръчки.

Транспортният министър: Спрял съм абсолютно всички предстоящи поръчки на БДЖ

Министърът посочи, че новите два конкурса ще бъдат обявени до края на деня и освобождаването на изпълнителния директор на холдинга и на председателя на Съвета на директорите, няма да се отрази върху процеса на работа, тъй като той се състои от 5 души и останалите трима може да взимат законосъобразни решения, съгласно устава.

"Наблюдават се от началото на годината 4710 закъснения на пътнически превози, отлив от страна на товародателите да ползват услугата на БДЖ товарни превози, плюс установени са определени нарушения. Аз съм сигнализирал и съм изпратил тези два доклада до Агенцията за държавна финансова инспекция, по отношение на поръчката за ремонт на локомотиви. Там изпълнителят е избран без предварително обявление с договаряне, което всъщност не е довело до никакъв икономически ефект за самата компания. Цената ми се струва, съобразно съпоставката доста завишена.Прилича все повече като за доставка на нов вагон, а не за ремонт на такъв или за модернизация на съществуващ вагон", каза министърът на транспорта Георги Тодоров.

Автор: Станислава Христозова

Снимки: БГНЕС, архив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначен е нов директор на Института за недвижимо културно наследство
Назначен е нов директор на Института за недвижимо културно наследство
Русия с черен рекорд: Регистрира най-високия брой жертви на COVID-19 за ден
Русия с черен рекорд: Регистрира най-високия брой жертви на COVID-19 за ден