НОВИНИ

Транспортният министър: 4710 влака имат закъснения от началото на 2021 г.

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 30.06.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

От началото годината се наблюдава тенденция на закъсняване на влаковете - 4710 влака са закъснели. А пътниците очакват да пътуват безопасно, да пристигат навреме и да пътуват комфортно. Нито едно от тези три неща не са налице.

Това заяви в "Денят започва" министърът на транспорта Георги Тодоров.

По думите му хигиената е занижена, дори новите подвижни електрически локомотиви не са оборудвани по отношение на една система за безопасност и не кореспондират с европейската практика.

"Сега можах да си направя пълна картинка на състоянието на холдинга, излязоха вече и одитните доклади в окончателния им вид. След като се запознах с тях, взех това решение да освободя изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите. Не смятам, че трябва да бездействам и да насърчавам не дотам доброто оперативно управление на холдинга", категоричен беше министър Тодоров.

Той уточни, че има доста задължения, които се формират по отношение на забавяне или неплащане на инфраструктурни такси към Национална компания "Железопътна инфраструктура". Според него те не се плащат заради липса на финансов ресурс или заради лошо управление на този финансов ресурс.

"Последните години държавата доста направи за "Холдинг БДЖ", покриха се всички кредити, които имаше към финансовите институции. Стъпките, с които се върви напред от холдинга, в частност и на товарни и на пътнически превози, не са достатъчни и те по никакъв начин не кореспондират с очакванията на обществото", каза още транспортният министър.

На новото ръководство министърът ще постави задачата да помисли и да предложи график за движение на влаковете, който да снижи в голяма степен закъснението им. Според него трябва да има и много по-строга финансова дисциплина, за да може този финансов ресурс да се управлява по най-ефективния начин.

Цените ще се повишат тогава, когато се предложи качествена нова услуга, допълни министърът.

По отношение на пътническите превози основният източник на приходи са билетите. А при товарните превози - цената на услугата, която предлагат към съответните товародатели.

"Пандемията се отрази доста по-тежко по отношение на пътнически превози, защото имаше локдауни, карантини, хората спряха да пътуват масово. При товарните превози тя не се отрази така чувствително", обясни Тодоров.

Той призна, че заплатите не са достатъчно високи, но и поради тези ниски нива на заплащане има отлив на желание за работа в железниците и машинисти предпочитат да работят в "Метрополитен" вместо в БДЖ.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закритият пазар в Перник след пожара (Снимки)
Закритият пазар в Перник след пожара (Снимки)
Нидерландия обвини руски самолети в опасно поведение към нейна фрегата в Черно море
Нидерландия обвини руски самолети в опасно поведение към нейна фрегата в Черно море