НОВИНИ

50 години от смъртта на Гунди и Котков

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
06:39, 30.06.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Датата 30 юни 1971 година носи скръб и мрак в сърцата и душите на близки и приятели на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков. Легендарните футболисти на Левски и националния отбор загиват в автомобилна катастрофа край Витиня.

На път за Враца автомобилът на Гунди се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място. Сестрата на Гунди разбира трагичната вест на морето, бременна и веднага се връщат в София, спомня си съпругът ѝ.

Непубликувани досега снимки с легендарните Гунди и Котков

"Тук пред къщата им беше пълно с хора. Хората на колене, валеше дъжд, всички плачеха, аз не бях виждал такова нещо", каза съпругът на сестрата на Георги Аспарухов - Гунди Димитър Каров.

Тъгата по загубата на Аспарухов и Котков не е просто скръб по двама велики футболисти. Тя е загуба за цяла България. Затова свидетелстват хилядите, които изпращат двете футболни легенди до последния им път.

"Това, което направиха от стадиона на Левски до Софийските гробища, беше едно шествие неповторимо. Всичко това говори, че тези двама футболисти бяха изключителни личности, изключителни хора и народът им даде заслужена обич и уважение. Дори министърът на вътрешните работи Солаков, който присъства на погребението тогава, беше уволнен. Защото не присъства на почитането на тримата съветски космонавти, които бяха също в този ден", спомня си Димитър Каров.

Половин век Гунди и Котков продължават да живеят в сърцата и душите на българите, чрез спомените за тях. Спомените за постиженията им на зеления терен и за тези извън футболния стадион.

"Когато вървяхме по "Раковски", 500 метра ги изминахме за час и половина. Това беше нещо фантастично. Не можех да си представя, че може да има такава любов. Всички го спираха и искаха автограф. Това беше най-великото нещо, което изживях", каза съпругът на сестрата на Георги Аспарухов - Гунди.

"Една бележита личност във всички сфери на човешкия живот, коректен, етичен, нежен. Няма да забравя многото срещи с него, които съм организирал. И го водил в стъкларски живот, и те пожелаха, беше отзивчив и изключително скромен", казва близкият приятел на Гунди Архангел Петров.

"Така 50 години мъка, 50 години спомени, 50 години любов, към този изключителен футболист, който радваше хората и който направи такива неща, че не могат да се забравят във футболната игра", казва съпругът на сестрата на Георги Аспарухов.

В интервю Гунди казва: "Много ми допада играта на Алберт, за мене той е добър футболист, харесвам играта на Еузебио и Пеле".

"Учил съм се играта на Гацо Панаьотовна Йорданов, от Колев, от футболистите, с които сега играя - ми харесва играта на Котков", споделя още легендарният футболист.

Вижте какво споделиха членове на Националния клуб на Гунди във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Перник за пожара: Работи се по различни версии - от случаен инцидент до умишлен палеж
Кметът на Перник за пожара: Работи се по различни версии - от случаен инцидент до умишлен палеж
Класирането на Дания на Евро 2020 вдъхнови децата да тренират футбол
Класирането на Дания на Евро 2020 вдъхнови децата да тренират футбол