НОВИНИ

Задържаните мигранти са били в камионите без знанието на шофьорите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:57, 29.06.2021
Чете се за: 06:12 мин.
Криминално
Слушай новината

Още шестима нелегални мигранти са задържани днес - на граничния пункт "Капитан Петко войвода" между България и Гърция. Те били укрити в камиони.

Първи в "По света и у нас" снощи ви разказахме за голяма група от 69 мъже, задържани в ловно стопанство над Ихтиман, които твърдят, че са от Афганистан. От МВР съобщиха, че 25 от тях са непълнолетни.

Мигрантите, задържаните на вход и изход по границите ни през първите пет месеца на миналата година, са 205, а през тази година са 908 - или 4,4 пъти повече.

На този поток влияе облекчаването на антиковид мерките, които отварят отново пътя пред нелегалните мигранти. Възпира ги обаче икономическата ситуация в Турция. Липсата на работа през последната година е отнела значително от спестяванията им и това, което ги спира е, че нямат пари, за да си платят на трафикантите.

Ексклузивни кадри: Заловиха група от 69 мигранти, палили огнища край Ихтиман

Групата нелегални мигранти, задържана в ловното стопанство над Ихтиман, най-вероятно е тръгнала към Европа, въпреки че не може да си плати трафика през целия маршрут.

"Просто са платили колкото да ги преведат и оттам нататък да се спасяват. Т.е. те не са платили настаняване и прехранa, извеждане след това от България към Сърбия или към друга държава в Европа. Платили са колкото да влязат в България. И търсят храна. Това са хора, които нямат два долара в джоба си", каза Мажд Алгафари.

Показателен е фактът, че са се хранили с царевица от хранилките за диви прасета и с диви плодове.

"Ето тук са се мъчили да ядат някакви плодове. Това е адски кисело. Това не го яде нищо, никакво животно", казва Иван Янкулов от Държавното ловно стопанство "Еледжик".

Задържаните през последното денонощие на граничния ни пункт с Гърция "Капитан Петко войвода" също най-вероятно не са платили за организиран трафик. Те са били по трима в два камиона. И в двата случая са влезли в товарния отсег, разрязвайки брезента и без знанието на шофьорите.

Задържаха шестима незаконни имигранти на ГКПП "Капитан Петко войвода"

Специално за "По света и у нас" гръцкият зам. външен министър коментира, че в момента няма засилен натиск на границата между Турция и Гърция.

"Обратно, това, което мога да кажа е, че след един период, в който имахме такива опити за навлизане през Еврос, миналия февруари, но и по море през последното лято, сега тези опити са много намалели и имаме много малко такива случаи. Като правителство сме показали, че начина, по който се справяме с тази нелегална миграция със стената на Еврос и морската охрана с кораби в Егейско море, са спрели и тези незаконни влизания", каза заместник-министърът на външните работи на Гърция Костас Власис.

Засилва ли се миграционният натиск към България?

Заради Ковид пандемията Турция буквално е затворила южната и югоизточната си граници. Мигрантският поток от Сирия е блокиран в лагери изградени в буферни зони. Пристигащите от Афганистан и Пакистан стигат до Ирак. Така потенциалът за мигрантски поток към Гърция и България са само намиращите се вече в Турция.

"Имам такива, на които съм превеждал, пробвали са се няколко пъти с варианта през Гърция и от Гърция за България, още гръцките власти спират ги и ги връщат в Турция. Втори, трети, четвърти, пети път и най-накрая тръгва през България. Просто те пробват, те нямат друг шанс. И тях не ги интересува коя граница ще нарушат", разказа Мажд Алгафари.

И това, което го знам от хора, които са на границата, които работят. Тази ограда не спасява положението. Прескачат си я, прокопават си я.

В момента най-много нелегални мигранти, които влизат в България, са от Афганистан. Над 97% бягат от родината си по икономически причини и по-малко от 3% са тези, които са преследвани от талибаните. Според Алгафари оттеглянето на военния контингент на Съединените щати от размирната страна няма да се отрази на този поток.

В момента с различна интензивност има два маршрута. Единият си остава от Турция през река Марица, която в този сезон вече е лесна за преминаване в Гърция. После към Македония или България. Другият е от Турция директно към България.

В момента например има засилен внос на дини от Близкия изток към страната ни. Оказва се, че камионите пълни с този плод са добро укритие и за нелегални мигранти. Очаква се след края на Европейското първенство по футбол да започне лятното пътуване на гастарбайтерите от Западна Европа към Турция, а после и обратно. Този интензивен трафик също се ползва като прикритие от нелегалните мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътнически кораб за Бали потъна в Индонезия
Пътнически кораб за Бали потъна в Индонезия
Първа среща на живо на страните от Г-20 от началото на пандемията
Първа среща на живо на страните от Г-20 от началото на пандемията