Транспортният министър: Спрял съм абсолютно всички предстоящи поръчки на БДЖ

от БНТ
19:14, 09.06.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

"Започнах с проверка на финансовото състояние на самото министерство, как се изпълнява бюджетът, възложил съм две нарочни проверки в БДЖ по отношение на две конкретни поръчки - за ремонт на вагони и за охрана".

Това заяви в "Още от деня" министърът на транспорта Георги Тодоров.

Притесняват го законосъобразността и целесъобразността на сключените договори. Договорът за ремонт на локомотиви е 27 млн. лв. за 15 вагона. Окончателно ще се произнесат по тези договори, когато излязат резултатите от проверката. Отговорността при нарушения ще понесе този, който е сключил договора - ръководството на холдинг БДЖ, поясни Георги Тодоров.

"Спрял съм абсолютно всички поръчки на БДЖ предстоящи и няма да ги възобновя, преди да се убедя, че критериите и условията са достатъчно прозрачни и достатъчно конкурентни за повече от един участник. Ако имам съмнения в определени критерии, ще бъдат ревизирани и чак тогава ще стартира която и да е поръчка в БДЖ", заяви транспортният министър.

И допълни, че биха стартирали наново процедура за спряната поръчка за закупуване на 15 нови локомотиви, ако конкуренцията бъде осигурена чрез прозрачна процедура.

По програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" се финансира изграждането на железопътна инфраструктура, по тази програма за този програмен период са предвидени около 4 млрд. лева, това не е единственият източник на финансиране, целта е за този период да бъде осигурено ново трасе от сръбската граница през София, Пловдив до пристанище Бургас, съответно до турската граница, поясни Георги Тодоров.

"Считам, че това ще бъде реализирано до края на програмния период", заяви той.

Конференцията по инициативата "Три морета" е генералната репетиция за срещата на върха на 8 и 9 юли, акцентира се на транспортната инфраструктура, енергийната и цифрова такава, каза транспортният министър, но жп линията Русе - Варна не вижда перспективи тя да бъде изградена по тази инициатива. По тази инициатива трябва да се търсят връзки, които да свържат държавите, които участват в нея, т.е. Балтийско море да се свърже с Черно море.

От българска страна може да се потърси възможността за железопътно свързване между нашите пристанища Русе, Бургас и Варна до Александропулис, посочи министърът на транспорта.

Какво още каза министър Георги Тодоров - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Илко Семерджиев: Чувствам се длъжен да дам няколко знака за дясномислещите хора
Илко Семерджиев: Чувствам се длъжен да дам няколко знака за дясномислещите хора
Финансовото министерство публикува разширен списък на лицата, които попадат в обхвата на санкциите
Финансовото министерство публикува разширен списък на лицата, които попадат в обхвата на санкциите