НОВИНИ

Врачанин с нетипично хоби: Изработва макети на старинни къщи

bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 09.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Любопитно
Слушай новината

Ванюш Предовски от Враца изработва умалени модели на български възрожденски къщи. И не само това - обзавежда ги точно, както едно време.

Какво ли търпение се изисква, за да пресъздадеш бащиния си дом, резиденцията на Тодор Живков или пък къщичката на баба Яга?

Ванюш е родом от врачанското село Рогозен, но от години живее във Враца. Всичко започнало преди около 13 години, когато Ванюш искал да си построи малка вила извън града. Проектът за бъдещата визия го изработил от картон. И така без да подозира се превръща в хоби.

Досега изработените къщички са около 20, като всяка е уникална сама по себе си. Тези умалени модели имат не просто външна визия, но са и изцяло обзаведени в битов стил. Ванюш споделя, че всичко става с много търпение.

"Всяка една клечица се обработва, пирографира, лепи и всичко с пинсета", споделя майсторът.

Ванюш се вдъхновява да създаде и копия на няколко съществуващи къщи и до днес.

"Едната е от календар, едната е в Етнографския музей във Враца на Димитраки Хаджитошев. Третата е от Правец, прототип е на бащината къща на Тодор Живков", разказва още Ванюш Предовски.

Модел на бащиния дом на Ванюш е разположен на видно място в неговия дом. Всичко е изработил от стара снимка, а обзавеждането по спомен от детството. Сътворил е и къщичка от приказките. Домът на митичния герой баба Яга изглежда реален.

"По въображение я направих. Вътре пак е с обзавеждане, с камина, с масички, с легло. Баба Яга е отвън, стои с метлата, облепена е с мъх, за да е по-зловещо, по-страшно за децата, непослушните", допълни Ванюш Предовски.

Изработката на тези къщички дава единствено удовлетворение на Ванюш. Желанието му е тези творения да останат за спомен.

Да се превърне хобито в търговия, дори не му е и хрумвало, но има намерение да организира своя изложба на всички макети, които е направил във Етнографско-възрожденския комплекс във Враца.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на майор Валентин Терзиев
Продължава издирването на майор Валентин Терзиев
Кметът на "Красно село": Към настоящия момент няма правно валидно решение на КПКОНПИ
Кметът на "Красно село": Към настоящия момент няма правно валидно решение на КПКОНПИ