НОВИНИ

Единственият музей на кукли приказни герои на Балканския полуостров е в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 09.06.2021
Чете се за: 04:32 мин.
Още
Слушай новината

Знаете ли къде могат да се видят на едно място Пинокио, Хитър Петър, Хари Потър, Снежанка, Пипи, Баба Яга и Малкият принц? Мястото е музеят на театралните кукли на любими литературни герои в Сливен.

Музеят е създаден преди 10 години и е единствен на Балканския полуостров. Куклите са изработени от деца, а фондът се обогатява всяка година чрез конкурс, част от Националния фестивал на детската книга. Във фонда на музея вече има над 2000 кукли.

"Ежегодно около 200 - 250 деца се включват в този конкурс. Журито винаги е много затруднено, защото много талант, много въображение има вложено в тези кукли", коментира директорът на регионалната библиотека "Сава Доброплодни" д-р Росица Петрова Василева.

За изработката на куклите могат да се използват всякакви материали. Куклите трябва да са поне 30 см високи и да могат да се задвижват, за да се използват в различни театрални представления. В първите години участващите кукли са били най-обикновени кукли петрушки.

"При тях се играе само с ръка. Сега вече се появиха кукли марионетки, които имат система за задвижване, много са по-сложни за игра и доста са по-сполучливи, можем да кажем", обясни директорът на библиотеката.

Най-често срещаните герои в музея на театралните кукли са Пинокио, Малкият принц, Пипи, Котаракът в чизми. Не липсва интерес към героите от българската литература Хитър Петър, Малкият брат и златната ябълка, Баба Яга, дяволчето Фют, както и герои от световната приказна съкровищница, но досега две еднакви кукли няма.

"Това е въпрос на светоусещане, на емоция, на възприемане на външния свят. Точно това е хубавото на нашия конкурс, че в него не участват само сръчни деца, които могат да рисуват добре, да работят с ръцете си, а децата, които се включват в този конкурс, са четящи деца", каза още д-р Росица Петрова Василева.

И защото децата са четящи, възрастните се опитват да предложат подходящите четива. Затова вече 23 години Националният фестивал на детската книга в Сливен събира на едно място поети, писатели, илюстратори, за да изследват читателския вкус на децата.

"Децата искат в съвременната книга да намират своя свят, света, в който живеят те. В тези книги да се случват и чудеса, и интересни приключения", категорична беше д-р Василева.

От Регионалната библиотека в Сливен, организатор на фестивала, смятат, че в детската литература не трябва да съществува тема табу.

"Детето приема света с добрите и лошите му страни. То свиква да вижда около себе си болни, незрящи, нечуващи, с проблеми хора. Ето вече темата с наркотичните вещества е тема, която касае доста наши семейства, и не бива да се изолират децата от тези теми. Ние наблюдаваме, че те четат такива романи, такива произведения с голям интерес", коментира директорът.

Много са авторите на детска литература, които са получили одобрението на децата от форума на детската книга в Сливен. А за да продължи връзката между пишещите и четящите, и тази година в града под Сините камъни ще бъдат представени премиери на съвременни детски автори, ще се проведе литературен маратон, куклени представления, концерти, кръгли маси за проблемите на детската книга. Ще бъде връчена и ежегодната награда Константин Константинов за принос в
детското книгоиздаване в четири категории и специалната награда за автор на детското жури.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манолова: Офисът на "Изправи се.БГ" е бил подслушван повече от половин година
Манолова: Офисът на "Изправи се.БГ" е бил подслушван повече от половин година
Франция и Белгия разхлабват мерките за летния сезон
Франция и Белгия разхлабват мерките за летния сезон