Проф. Тодор Тагарев: Без съмнение падналият изтребител се е разбил

от БНТ
16:00, 09.06.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Без съмнение самолетът се е разбил. Това, което не каза премиерът Стефан Янев, е дали някой сред намерените материали и части дават убедителна информация дали пилотът е успял да се катапултира преди това или не, защото сутринта имаше информация, че е намерена жилетка видяна някъде, което заедно с останките от полета може би означава, че пилотът не е успял да се катапултира. Това коментира за БНТ бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Не са големи надеждите за намиране на пилота на изтребителя, търси се и черната кутия

По думите му вторият извод е, че тази изключително сложна задача, изпълнявана в много сложни условия, се е усложнила допълнително с това, което премиерът каза за ускоряване на мишената по вертикала.

"Не изключвам това да е накарало пилота да предприеме някои действия, които са повишили риска от изпълнение на задачата", допълни проф. Тодор Тагарев.

Според него, за да бъдем сигурни какво се е случило, трябва да се изчака да бъде намерена черната кутия, но, ако самолетът наистина се е разбил, както изглежда, не е ясно кога това ще се случи.

"Сложна задача в много сложни условия и допълнително утежнени условия по време на нейното изпълнение. Към момента наистина не може да се изключи версия, дали това се дължи на пилота или на проблем с техниката, ако допуснем, че самолетът е изпаднал в режим, който е извън разчетните режими, но не може да се каже към момента", каза още проф. Тодор Тагарев.

Пилотът на падналия самолет майор Терзиев в интервю за БНТ

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал се класира за полуфиналите в Париж
Рафаел Надал се класира за полуфиналите в Париж
Румънският документален филм "Колектив" спечели наградата "Лукс" на публиката
Румънският документален филм "Колектив" спечели наградата "Лукс" на публиката