НОВИНИ

Не са големи надеждите за намиране на пилота на изтребителя, търси се и черната кутия

bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 09.06.2021
5804
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Надеждите за намирането на пилота на падналия в Черно море изтребител майор Валентин Терзиев не са големи. Черната кутия не е намерена. Операцията ще продължи и утре с използване на водолазна група. Това заяви служебният министър Стефан Янев на брифинг пред медиите заедно с командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

43 минути след полунощ, при изпълнение на бойна задача, с участие на чуждестранни военни сили, наш самолет е изгубил връзка с радарите.

По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел, като преди този самолет в приблизително същия курс е летял друг с изпреварване от порядъка на 30 км. Другият самолет е пуснал тази летяща цел, която е стандартна процедура. Летящата цел се е отворила, за съжаление в самата мишена се е объркала и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. Майор Терзиев е докладвал, малко след това връзката е прекратена, обясни още Янев.

Издирвателните операции ще продължат с използване на специализирана техника и водолазни групи, тъй като едно от местата, което се предполага, че може да бъдат останките на самолета е на доста голяма дълбочина от порядъка на 65 - 70 метра.

Надеждите за намирането на майора не са големи предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температура на водата и течение, независимо колко е здрав човек, допълни премиерът. Независимо от това операциите продължават. До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи този тип операция.

Възможно е при необходимост да участват и съюзни сили. Всичко необходимо, което трябва да бъде направено, е организирано, допълни Янев.

Намерени са вещи и материали, които ще се изследват.

Пилотът на падналия самолет майор Терзиев в интервю за БНТ

Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила. Той е майор първи клас с богат опит в нощни полети.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров обясни, че проверката на техниката е постоянен процес, която се прави периодично и преминава през различни етапи - подготовка за полет, предполетна подготовка, следполетна подготовка, подготовки, които се изпълняват на определени периоди с различна дълбочина.

"Това е наистина един всеобхватен процес и освен това, това е процес, който се контролира на много нива от различни хора, тъй като техниката е много сложна, процедурите са много и всеки човек трябва да бъде контролиран в действията си, като по този начин минимизираме шанса човешка грешка да бъде причина за неизправност", допълни генералът.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че е прекратено учението, спряна е също плановата летателна дейност в Българската армия, с изключение на специални задачи, ако се наложи.

"Военноморските сили продължават операцията по издирване на останките на самолета, както и операцията по търсене и спасяване, докато не изгубим последна надежда", каза адмирал Ефтимов.

По думите му всички възможни средства на Военноморските сили са в района.

"Във връзка съм с началството на отбраната на съседните страни, когато локализираме и когато уточним на каква дълбочина са останките на самолета да планираме да проведем издирвателна операция", допълни адмиралът.

Той уточни, че Военноморските сили не разполагат с техника да извадят самолета, но фирмите от бранша разполагат с такава.

"Направени са консултации, на дълбочина до 100 метра можем да извадим останките на самолета. В момента сме се ориентирали на дълбочина между 65 и 70 метра", каза още адмирал Емил Ефтимов.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България срещу световния шампион в Лигата на нациите
България срещу световния шампион в Лигата на нациите
Проверяват плаж Сарафово заради сигнал за багер на пясъка
Проверяват плаж Сарафово заради сигнал за багер на пясъка