НОВИНИ

Пилотът на падналия МиГ-29 е майор Валентин Терзиев, началник щаб на ескадрила

bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 09.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава операцията по търсене и спасяване на пилота на самолет МиГ-29, който изчезна тази нощ при инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла - 21". Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база "Граф Игнатиево" на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерство на отбраната.

Колегите му отказаха да коментират случилото се, но всички те се надяват колкото и малка да е надеждата за неговото оцеляване, тя да се случи.

Всички участващи изтребители МиГ-29 в учението в Шабла, излитат и кацат от база "Граф Игнатиево" преди и след всеки полет. Веднага след получаването на сигнала за инцидента още снощи към щаба е тръгнала аварийно-техническа група, както и командирът на базата генерал Николай Русев.

Майор Терзиев е пилот първи клас, което означава, че той може да обучава млади пилоти. Зад гърба си има голям професионален опит - над 700 летателни часа.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Майор Терзиев пилотира водещия изтребител на 6 май. Вижте какво каза тогава за БНТ

Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Методиев тръгна с нокаут в Сърбия
Любослав Методиев тръгна с нокаут в Сърбия
Боксьорките ни показаха медалите преди завръщането от Париж
Боксьорките ни показаха медалите преди завръщането от Париж