НОВИНИ

Плажуващи са недоволни от натрупването на водорасли на плаж "Сарафово"

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 09.06.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават сигналите за нередности по морето, а ние продължаваме да ги проверяваме. Огромни количества водорасли са струпани с тежка техника на един от вълноломите на плажа в бургаския квартал "Сарафово". Хората се оплакват, че те загрозяват плажа и носят неприятни миризма.

До вчера тежка техника е събирала изхвърлените от морето водорасли на плажа в "Сарафово". Багерите са депонирали морските растения на една от буните край ивицата. Количеството им значително нараства, но водораслите не се извозват.

БНТ: Пречат ли Ви?

"На мен да", отговори Емилия Ленкова.

БНТ: Защо?

"Не ми е приятно. Водя и внучката ми, страхува се", допълни тя.

БНТ: Имат ли неприятна миризма?

"Еми имат", каза Емилия.

"Не миришат водораслите, но когато слънцето ги напече и станат горещи, се появяват много мушички, които кацат по нас. От друга страна, водораслите се използват за телесотерапия. Другите хора дават пари за това, ние имаме на плажа", коментира Татяна, която е от Русия.

"Има едно пространство нататък, ако се разходите, което категорично трябва да се изчисти от тези водорасли, ама сега не мога да преценя дали трябва да ги сложиш на буната точно или просто някъде да бъдат сложени, за да се разложат и после да се използват", каза Милена Йовчева.

Днес тежка техника на плажа нямаше. Откриваме концесионера на ивицата, който обяснява защо се налага водораслите да престоят на буната до плажа, след като са изчистени от пясъка.

"Проблемът с водораслите е, че са в изключително големи количества на тази ивица, която е около 150 метра. Ние ги изхвърляме, след като значително намалят обема си, защото знаете, водораслите са като гъба. Когато са мокри и ги вземем директно от бреговата ивица, тежат много и са с много голям обем. Оставяме ги там, след време те изсъхват, намалят обема си и след това ги изнасяме", каза Иван Пачев.

Голяма кафява купчина от водорасли е почистена вчера. Само на сантиметри от тях може да видите водораслите почистени и стоварени тук преди няколко дни. Те вече са изсъхнали, придобили са друг цвят и може да направите сравнение с другата купчина колко се е смалило нивото им.

Водораслите не могат да се изхвърлят в контейнер, защото не се водят битови отпадъци. След като изсъхнат, се даряват на близка ферма за наторяване. А утре се очаква Министерството на туризма да провери на място казуса и по какъв начин се използва тежката техника. От ведомството напомнят, че багери и други моторни средства са разрешени само за изпълнение на задължителни дейности като санитарно-хигиенно поддържане и поставяне на преместваеми обекти.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Белгия разхлабват мерките за летния сезон
Франция и Белгия разхлабват мерките за летния сезон
Наско Сираков и Джоузеф Диксън застават пред медиите
Наско Сираков и Джоузеф Диксън застават пред медиите