НОВИНИ

Жителите на с. Изгрев протестират заради изграждането на път твърде близо до домовете им

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 09.06.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на благоевградското село Изгрев се оплакаха, че достъпът до домовете им е затруднен. Според кадастралния план близо до къщите им трябва да се изгради улица, но той е променен и сега пътят ще преминава встрани от предвиденото първоначално място.

За да се прибере в дома си Гроздан Безински всеки ден минава през дворовете на съседите си. С автомобила си обаче няма как да премине през оградите и затова се е принудил сам да направи улица, за да стигне до къщата си.

"Положих 15 кубика бетон на 60 м и използвам за улица дерето. Дадох 1500 лева за бетон и за мрежи под бетона. Придвижвам се по дерето. Когато е голямо дерето не мога да минавам от там, трябва да въртя от тука чак", разказа Гроздан Безински.

Според регулационния план на село Изгрев трябва да има улица, която да минава покрай дома на Гроздан. Повече от 20 години, обаче, тя съществува само на хартия, не са правени никакви стъпки за изграждането й. Затова Гроздан останал изненадан, когато преди дни видял, че улица се прави, но не там, където трябва да бъде по документи.

"Аз чакам 20 години да бъде прекарана тая улица тука, а сега се затваря. Защо се затваря? От отсечката от номер 163 до номер 166 кметът я затваря и ние оставаме без достъп до улица", споделя Гроздан Безински.

Изграждането на новата улица вече е започнало. Освен че минава през съвсем различно място, по време на строителните дейности ще възникнат и други проблеми, свързани, с това, че трябва да се направи и мръсен канал, какъвто в момента няма, твърдят живеещи в близост хора.

"Ние всички сме на септични ями. Тук ако иска да рови, на тая къща тук септичната яма и като се рови, какво ще стане. Не виждам изход. Най-доброто решение е да си мине по края и отдолу, както си е по регулация", посочи Асен Стоянов.

"Искаме да не се правят промени, да си остане така, както си е по регулационния план на селото. Ако е трябвало да се правят промени щяха да се направят още 81-ва година, когато го правихме. Но тогава не се подадоха възражения и не се променя нищо", сподели Гроздан Безински.

Кметът на село Изгрев Йордан Китанов не пожела да застене пред камерата ни. Обясни обаче, че няма как на мястото, определено в регулационния план да се изгради улица, защото няма достатъчно свободно пространство. За да отговаря на изискванията, пътното платно и прилежащите тротоари трябва да бъдат широки общо 8 метра. Свободното място сега е около метър, останалото разстояние са частни имоти, които са заградени, има и сгради.

Затова кметът е решил да измести улицата на единствения възможен терен. Той поясни още, че регулационния план на селото е влязъл в сила през 1985 г. и има давност 10 г., така че не нарушава закона, променяйки траекторията на въпросната улица.

Текст: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков и Джоузеф Диксън застават пред медиите
Наско Сираков и Джоузеф Диксън застават пред медиите
Пететажна сграда се срути в Южна Корея
Пететажна сграда се срути в Южна Корея