НОВИНИ

Продължава издирването на майор Валентин Терзиев

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 09.06.2021 (обновена)
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Изтребител се разби в морето край Шабла по време на учение с бойни стрелби. Все още издирват пилота.

Машината е МиГ-29. Тя е двуместна, но на борда е бил само един - майор Валентин Терзиев от база "Граф Игнатиево" - пилот с огромен опит във въздуха.

В Деня на Българската армия - 6 май, той пилотира водещия изтребител МиГ-29 от трите, които прелетяха над София.

Инциденти като снощния у нас стават средно по веднъж на 10 години. Машината е стара, но е сред най-новите такива в армията ни и е обновявана скоро. Военната прокуратура разследва случая и вече изготвя версии.

Самолетът МиГ-29, с бордови номер 38, е изчезнал от радарите точно в 00.45 часа. Засечен е за последно на няколко километра навътре в морето от нос Шабла.

В 10.00 часа тази сутрин е намерена спасителната жилетка на пилота. Първоначално надеждите са, че той е успял да катапултира, но после става ясно, че не е.

Изчезналият - майор Валентин Терзиев, е изпълнявал мисия по прихващане и поразяване на светлинна мишена над вода, спусната с парашут от друг самолет.

Последната информация, с която разполагат военните, преди самолетът да изчезне е, че майор Терзиев е поразил успешно целта.

Повече от 19 часа продължава спасителната операция в търсене на майор Валентин Терзиев, екипите ще работят през нощта и утре. До момента, освен спасителната жилетка на пилота, са открити вещи и отломки от самолета. Работи се по всички версии за инцидента. МиГ-29 е един от самолетите, който участва в тактическото учение "Шабла 21", заедно с над 2000 военнослужещи от България, САЩ и Сърбия. Заради тежкия инцидент Министерският съвет отложи заседанието си днес. На място дойдоха служебният премиер Стефан Янев и министърът на отбраната.

По време на нощния полет задачата на пилота Валентин Терзиев била стрелба по светеща цел, пусната от друг самолет. Това се смята за едно от най-трудните упражнения в авиацията.

"Летящата цел се е отворила. За съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителен маньовър от страна на нашия летец майор Терзиев и при извършване на маневрата той, разбира се, е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е поразил целта и е докладвал, че я е поразил, малко след това връзката е прекратена", каза служебният премиер Стефан Янев.

Търсенето на пилота продължава, но с всеки изминал час надеждата да бъде открит жив намалява.

"Всички възможни средства на ВМС са в района. Във връзка съм с началниците на отбраната на съседните страни, когато локализираме на каква дълбочина са останките на самолета, да планираме издирвателна операция", допълни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В района, където се предполага, че е паднал самолетът, са открити вещи и отломки. Черната кутия на изтребителя все още не е намерена.

"И по този повод операцията ще продължи и утре, и в следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи, тъй като едно от местата, на което се предполага, че могат да бъдат останките на самолета, е на доста голяма дълбочина от порядъка на 70 метра", добави премиерът Стефан Янев.

Не са големи надеждите за намиране на пилота на изтребителя, търси се и черната кутия

Той допълни, че много пъти е критикувано отношението към армията и в частност Военновъздушните сили и, че заради липсата на пари българските пилоти от години летят на санитарния минимум.

"Това не е тайна, коментирали сме го много пъти, надявам се да не е това причината", каза Стефан Янев.

Президентът Румен Радев призова към сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента снощи, при който самолет МиГ-29 по време на тренировъчен полет падна в морето в района на Шабла.

"Знаете, че всички налични сили и средства са мобилизирани в операцията по търсене и спасяване. Но какво точно се е случило, ще имаме ясен отговор на този въпрос, едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или така наречената черна кутия. Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист", заяви президентът Румен Радев.

Експлоатационната годност на самолетите МиГ-29 е до 2030-а година. Служебният премиер Стефан Янев заяви, че техническото състояние на падналия изтребител е добро.

"Преди полета на майор Терзиев, той е имал друг полет със сходна задача и сходно изпълнение. Така че, ако нещо се е случило по време на полета на майор Терзиев, това е въпрос на разследване", каза още Стефан Янев.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров заяви, че проверка на техниката се прави постоянно.

"Това е процес, който се контролира на много нива и от различни хора, тъй като техниката е много сложна, процедурите са много и всеки човек трябва да бъде контролиран в действията си от друг. По този начин минимизираме шанса човешка грешка да бъде причина за неизправност", подчерта генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили.

Военната прокуратура разследва инцидента.

"Работи се по всички възможни версии. Към настоящия момент се разпитват свидетели, необходимата документация се преглежда. Всичко, което следва да бъде направено, ще бъде направено", каза още полковник Христо Тинев от Военно-окръжна прокуратура в Сливен.

След инцидента тактическото учение в Шабла е прекратено. Спрени са и плановите полети в Българската армия, с изключение на специалните задачи.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев обсъди с Давид Сасоли теми от дневния ред на ЕС
Румен Радев обсъди с Давид Сасоли теми от дневния ред на ЕС
Врачанин с нетипично хоби: Изработва макети на старинни къщи
Врачанин с нетипично хоби: Изработва макети на старинни къщи