НОВИНИ

​Деница Сачева беше избрана за социален министър

Деница Сачева бе избрана за социален министър със 114 гласа "за" и 106 "против". Оставката на Бисер Петков беше приета. Подкрепа за новия социален министър дойде от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП. Дебатът по промяната в кабинета беше дълъг и разгорещен. Премина през обвинения за социалната политика на управляващите, личностните качества на министрите до нападки, дали Деница Сачева е поддръжник на Истанбулската конвенция.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:02, 03.12.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Двучасовият дебат по темата стартира след кратко биографично представяне на номинацията за нов министър. От ДПС защитиха отстранения вече Бисер Петков и попитаха кои проблеми в сектора ще се решат със смяната .

Хасан Адемов - ПГ на ДПС: Министър Петков говореше на по-различен език, министър Петков говореше на експертен език и неслучайно, както каза господин премиера, неговите колеги не са искали да работят с него. Най-вероятно не са разбирали неговия език.

От БСП нарекоха кадровата промяна "системен проблем" в кабинетите на премиера Борисов. Определиха осмата рокада в това правителство като агония. Обвиниха Деница Сачева, че е прокарвала джендър идеологията като заместник-министър на образованието.

Корнелия Нинова: Вие ги сменяте тези министри като носни кърпички, защо се питаме. Защото по този начин се опитвате да отпушите напрежение, да горите бушони, за да не стигне въпроса до първия. Тук ви питам, пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще въвеждате противоконституционната джендър идеология, не, нали, но тя я въвеждаше.

Управляващата коалиция защити номинацията на Сачева. Обединени патриоти увериха, че напълно осъзнато я подкрепят след задълбочен разговор с нея. Допълниха, че министърът е представител на това управление и трябва да изпълнява програмата му. От ГЕРБ реагираха на джендър обвиненията.

Валери Симеонов - зам- председател на НС: Нищо повече нито по-малко. Не му вменявайте чак такива възможности да извършва вселенски злодейства като Дарт Вейдър. Не така, стъпете на земята. От ГЕРБ реагираха на темата за Истанбулската конвенция.
Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: За джендър идеологията. 12 часа на един пленум спорихте дали да е г-жа Йончева или г-н Станишев по отношение на джендър идеологията, защото Станишев бил привърженик на джендър идеологията, а Йончева противник. Накрая отидоха в ЕП и гласуваха по един и същи начин за Истанбулската конвенция с въздържал се, но там не е като в нашия парламент, там въздържал се означава ЗА.

Новият министър Деница Сачева увери депутатите, че съзнава отговорността и трудността в социалната политика.Отрече категорично обвиненията, че подкрепя джендър идеологията

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Понеже искахте от мен категорични отговори, твърдо вярвам, че полът се определя биологично. Разбира се е е важно да се подчертае това, че съм против насилието, особено насилието срещу жени и деца и съм за традиционното семейство между мъж и жена.

Предварително обявената още вчера церемония за 12 часа по предаване на поста в социалното министерство не се състоя. Дебатите продължиха след този час, а новият министър обяви, че остава в парламента заради обсъждания днес бюджет за общественото осигуряване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е ​Деница Сачева?
Коя е ​Деница Сачева?
Над 900 милиона са нужни за цялостен ремонт на ВиК-мрежата в Благоевградско
Над 900 милиона са нужни за цялостен ремонт на ВиК-мрежата в Благоевградско