НОВИНИ

Депутатите приеха бюджета на здравната каса за 2020 г.

Текстовете бяха подкрепени от управляващите - ГЕРБ и "Обединените патриоти". Срещу здравната бюджетна рамка гласуваха от БСП и ДПС.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:46, 03.12.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Депутатите приеха окончателно бюджет на здравната каса за следващата година. Той беше подкрепен от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и отхвърлен от БСП и ДПС. Според заложените текстове за здравеопазване догодина са отделени допълнително над 400 млн. лева.

Сумата, отделена за медицински дейности е 2,8 млрд. лева, за лекарства ще отидат 1,2 млрд. лева, за дентални дейности са заложени близо 200 хиляди лева. Запазва се и вноската за здравноосигуряване на 8%.

Според данните на управляващите в момента общият дълг на болниците у нас е около половин милиард лева. Дължимите суми само към бюджета на Националната здравноосигурителна каса са 150 млн. лева.

Сериозна дискусия в пленарна зала предизвикаха няколко от точките в бъдещия бюджет. От БСП предложиха от догодина лекарствата за деца до 14 години да бъдат безплатни. Също така настояваха за увеличение на парите за болнична помощ с 5,3 млн. лева. Според левицата тези 5 млн. лева могат да бъдат спестени от неплащане на такси на здравната каса към НАП.

„Клиничните пътеки са алгоритъм за работа, а не за плащане. Докато не бъде сменен здравният модел, който предвижда третирането на болниците като търговски дружества, проблемите в сектора няма да бъдат решени”, коментира депутатът от БСП Георги Михайлов.

Дискусия предизвика и отпадането на възможността да се допускат изключения при договарянето на лекарства от бюджетната рамка, необходими за базова онкотерапия. Според опозицията това на практика означава, че цените на тези лекарства ще се увеличат много както за пациентите, които ще са принудени да ги купуват от други страни, така и за болниците.

„Оттеглих своето предложение за допускане на тези изключения от бюджетната рамка, заложена за лекарствени продукти, защото на практика това означава да подпишем празен чек за 100 млн. лева”, коментира председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

От ДПС продължават да настояват за повече реформи и отхвърлят заложения бюджет, защото той не предвижда такива.

Дискусия предизвика и предложението на управляващите да бъде продължено безплатното лечение на онкоболни деца след навършването на 18 години. Според опозицията, това ще създаде сегрегация и дискриминация по възраст. Хората, които се разболеят на 17 години и 364 дни ще имат различни права от тези, които се разболеят на 18 години и 1 ден.

„Намеренията ни са да подпомогнем децата и предложението ни е по молба на детските онкохематологии”, обясни председателят на здравната комисия Даниела Дариткова. По думите ѝ, новият текст ще гарантира, че болните деца ще продължат спокойно лечението си без да се променя статута им с навършване на пълнолетие.

Заради поправката заседанието на парламента беше прекъснато за 10 минути за уточняване на промените в закона. В крайна сметка промяната беше гласувана.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 незаконни постройки на ало-измамници ще бъдат съборени във Ветово
3 незаконни постройки на ало-измамници ще бъдат съборени във Ветово
Остава забраната за достъп на автомобили в Морската градина във Варна
Остава забраната за достъп на автомобили в Морската градина във Варна