НОВИНИ

Депутати и КЕВР предлагат мерки срещу спекулата с тока на свободния пазар

Топлофикациите да продават произвеждания от тях ток само на борсата, а бизнесът да купува електричество без посредници, са част от мерките срещу спекулата с цените на свободния енергиен пазар, обсъдени в парламентарната комисия за контрол на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Николай Минков
от Николай Минков
21:55, 01.02.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Големите индустриални потребители поискаха много по-строги регулации на свободния пазар, за да се избегне спекулата с тока.

Константин Стаменов- председател на БФИЕК: Това не е нормална работа на свободния пазар на електроенергия, за това трябва да се засилят контролните функции, регулаторните функции на свободния пазар, което не в смисъл да се контролира цената, а как функционира пазарът".

Председателят на КЕВР отговори, че регулаторът не може да контролира двустранните договори на бизнеса с търговците на ток и предложи две решения на проблема. Малкият бизнес може по всяко време да се върне на регулирания пазар, където цената на тока е ниска, а големите работодатели директно да си купуват електроенергия от борсата, като заобикалят по този начин търговците.

Иван Иванов- председател на КЕВР: "Това ще има два ефекта. За дребните търговци, че ще имат стабилна цена, за едрата индустрия, че ще могат сами да купуват и количества по определени цени енергия на борсата, а за търговците, че ще намалее броят на техните клиенти и те ще разберат, че не могат безконтролно да увеличават цената електроенергията, която предлагат в договорите си.

Липсата на достатъчни количества ток на борсата също са предпоставка търговците да спекулират с цената. Депутатите от енергийната комисия предлагат законови промени, според които всички топлофикационни дружества ще предлагат произвежданата от тях електроенергия на борсата. Очакваният ефект са допълнителни количества от над 400 мегавата. Амбицията на депутатите е промените да са готови до лятото.

Валентин Николов- председател на парламентарната комисия за контрол на КЕВР:"От новия период регулаторен, който започва от 1-ви юли, те да бъдат пилотният проект, който да покаже недостатъци и плюсове".

На 28 февруари работодателите излизат на протест срещу високите цени на тока на свободния пазар, въпреки уверенията на държавата, че ще предприеме мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученичка откри огън в класна стая в Лос Анджелис
Ученичка откри огън в класна стая в Лос Анджелис
Промени в Закона за лекарствата
Промени в Закона за лекарствата