НОВИНИ

Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ

Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. Тя ще се предоставя на базата на индивидуална оценка на потребностите. С подробностите от Народното събрание - вижте прякото включване Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:04, 06.12.2018
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

С 143 гласа "за" депутатите окончателно приеха закона за личната помощ, който по думите на майките за деца с увреждания, е чакан от 2014 година, когато са първите им протести в тази насока. Четири години по -късно битката им беше увещана с успех. Те ръкопляскаха в края на гласуването.

Оттук насетне парите за личната помощ ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет в бюджета на социалното министерство. А агенцията за социално подпомагане ще трябва да осъществява контрол за изразходването на тези средства.

По отношение на дебатите в пленарната зала депутатите отхвърлиха идеята да се поддържа регистър за кандидатите за личен асистент. Приеха обаче идеята общините да могат да преотстъпват дейностите за осъществяване на личната помощ.

В един момент обаче дебатът се прехвърли върху това кой присъства и кой не в пленарната зала. Управляващите от ГЕРБ обвиниха БСП, че в дни, в които се гласува изключително важни законопроекти, тях ги няма и посочиха, че дори лидерът им Корнелия Нинова не присъства. От БСП им отговориха, че този законопроект всъщност е на Корнелия Нинова и не са длъжни да осигуряват кворум, за да може управляващите да работят.

;
Тома Биков, ГЕРБ: Това заседание се провежда благодарение на депутатите, които се регистрираха, това са колегите от ГЕРБ, колегите от ОП и колегите от ДПС. И от Воля, разбира се. Явно за вас, аз искам да обясните какъв е политическият знак, който давате, с отказа да се регистрирате? Това, че г-жа Нинова я няма, не е за пръв път, свикнали сме и без нейното присъствие, тя идва тук, само когато има някакъв скандал.
Георги Свиленски, БСП за България: Колеги, Вие не разбрахте ли, че това мнозинство и това правителство си отива? Няма да получите регистрация от БСП, няма да получите регистрация от БСП, тези хора са важни за нас и ние затова сме внесли този закон. Но ние няма да ви осигуряваме кворума, за да започвате работа, и не търсете всяка сутрин скандали с кворума, БСП няма да ви осигурява кворума, ще идвате на работа и ще покажете, че имате стабилна конструкция.
;

След гласуването социалният министър Бисер Петков благодари на всички, които са били ангажирани в последните месеци със Закона за личната помощ и каза, че през цялото това време този закон е бил между "осана и разпни го", но в крайна сметка се е постигнало желаното от майките на деца с увреждания и всички ангажименти към тях са бил изпълнени.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Приемането на Закон за личната помощ удовлетворява основното искане на протестиращите майки, поставяно години наред в техните протести. С приемането на този закон България се нарежда до, не многото държави в Европа, които имат самостоятелен Закон за личната помощ. Това показва отношението на българското правителство и на българския парламент към хората с увреждания.
;

Омбудсманът Мая Манолова определи Закона за личната помощ като една голяма победа, защото в началото, по думите ѝ, когато се заговорило за този закон, нито една институция не го е подкрепяла.

От своя страна майките заявиха, че реформата вече е започнала. Хванаха се за ръце и благодариха на системата, че ги е обединила

Мая Манолова, национален омбудсман: Това е изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания. Майките, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива и ако човек вярва в нея.
Вера Иванова: Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ще ги има, когато нас ни няма и това е нашата огромна борба и огромна кауза. Законът е за всички хора с тежки увреждания, които някъде и в момента са сами и нямат никаква подкрепа.

Майките на деца с увреждания вече разрушават своя палатков лагер на служебния вход пред НС. Палатките обаче ще бъдат преместени пред Министерството на здравеопазването, докато реформата не бъде доведена докрай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общината проверява автобусите и тролейбусите в Русе
Общината проверява автобусите и тролейбусите в Русе
Американски военни самолети се сблъскаха край Япония
Американски военни самолети се сблъскаха край Япония