НОВИНИ

Депутатите приеха Закона за шума на първо четене

Без силен шум от заведения на открито от 23:00 часа до 8.00 сутринта. Досега забраната важеше до 7:00 сутринта. В разгара на лятото, депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за защита от шума. МВР ще следи за спазването на закона през нощта.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:15, 12.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Край на шумовия терор. Тази цел защити пред депутатите вицепремиерът Валери Симеонов, който вече направи няколко нощни проверки на заведения.

Валери Симеонов, вицепремиер: Никой не забранява заведения за развлечение, каквито явно вие обичате, никой няма да ви попречи да отидете на дискотека, където искате, но тази дискотека трябва да отговаря и на сега действащите нормативни изисквания по отношение на обезшумяването. Вътре може да скачате, да куфеете, като ви гледам, сигурно се качвате и по масите. Валери Симеонов например не само че няма да се качи и не се качва, Валери Симеонов няма да си сложи и джуки, да речем.

Тишина от 2 до 4 следобед и от 11 вечер до 8 сутринта. А глобите за нарушения скачат двойно. От 500 до 1000 лева за физически лица, и от 5 до 10 000 лева за заведения.

;
Димитър Бойчев, ГЕРБ: Това е един от механизмите да накараме един закон да има своята тежест и да работи.

От ГЕРБ обаче смятат за твърде крайна мярка затваряне на заведение за 7 дни или за месец заради шум. ДПС единствени гласуваха против промените.

Танер Али, ДПС: Ние в момента с този закон ще убием туризма и това е ясно.
Явор Божанков, БСП: Всеки, който е пътувал по Европа и света знае, че 10.00 часа във всяка цивилизована държава купонът свършва.
Валери Симеонов, вицепремиер: Няма да прогоним туристите, напротив.

Години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни суми компенсации от жалбите, които са били подложени на шумов терор.

Сериозните промени са свързани с контрола. Досега контролът се прехвърляше като футболна топка в световно първенство между 4 министерства и общините.

Отсега нататък през деня за нарушения ще следят районните здравни инспекции, а през нощта - МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов съди новото антикорупционно звено заради глоба
Лозан Панов съди новото антикорупционно звено заради глоба
​СМГ запазва първото си място и след второто класиране за гимназиите​
​СМГ запазва първото си място и след второто класиране за гимназиите​