НОВИНИ

​Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет

Те настояват за промяна в гражданския процесуален кодекс и по-конкретно главата за заповедно производство, защото според тях не отговаря на европейското законодателство. По думите им длъжниците разбират за задълженията си, чак когато получат покана за доброволно изпълнение и за тях става невъзможно да се защитят или да оспорят дълга си пред съда.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:26, 12.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Според събралите се пред сградата на Висшия съдебен съвет граждани, длъжниците са осъждани в закрити заседания, не се издават съдебни актове, а само заповеди за изпълнение и изпълнителни листове, които са издадени без правно основание.

Радка Николова, "Национално движение на българските граждани": От самото начало гражданските права на длъжника са отнети, той няма право да излезе пред съда и да се удостовери дължи ли това вземане или не, а просто се взима имота, обявява се на публична продан.
Мадлен Кирчева: Делата, заседанията са открити по конституция и по закон, не може да скриват от гражданите престъпването на закона съдиите от Софийския районен съд.

Според представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев обаче, длъжниците могат да се защитят. А промените в гражданско процесуалния кодекс, приети през 2008 година, целят по-ефективна събираемост на вземанията.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет: Да, заповедното производство се развива в отсъствието на длъжника, но в един момент на него му се съобщава, когато се пристъпи към изпълнението и той може да оспори съществуването на това вземане и размера му.

Друг проблем според протестиращите е, че частните съдебни изпълнители не удостоверяват в съда валидно връчване и така делата остават в така наречената „тъмна стая" в Софийския районен съд. По думите им там се съхраняват над 200 000 дела, по които не е извършено връчване.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет: В един момент реших, че трябва да го отнеса въпроса до инспектората, за да проверят доколко е вярно твърдението за задържането в някаква тъна стая в районния съд.

Според тях не отговаря на твърденията на тези хора за огромен брой дела, които стоят.

Към 31 декември 2017 г. съдебната система има несъбрани 554 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин удължи до края на 2019 г. ембаргото върху западни хранителни продукти
Путин удължи до края на 2019 г. ембаргото върху западни хранителни продукти
ДРУГИТЕ новини: Пръстенът на Джей Ло на върха
ДРУГИТЕ новини: Пръстенът на Джей Ло на върха