НОВИНИ

Депутатите продължават с гласуването на промените в Изборния кодекс

Вчера парламентът прие да има експериментално електронно гласуване. То ще бъде произведено след 1 януари 2018 г. в три последователни избора, включително частични, в един район на страната.

депутатите продължават гласуването промените изборния кодекс
bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 28.04.2016
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

До 1 януари 2018 Централната избирателна комисия /ЦИК/ трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати.

ЦИК трябва да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

В случай че експерименталното електронно гласуване е успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при произвеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите, записаха депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението на ТИР-овете заради Великденските празници
Ограничават движението на ТИР-овете заради Великденските празници
14 загинали при обстрел срещу болница в Сирия
14 загинали при обстрел срещу болница в Сирия