НОВИНИ

Десетки години ще са нужни за възстановяването на гората над Кресненското дефиле

Пожарът над Кресна продължава. За четири денонощия огънят погълна над 15 хиляди декара горски масиви. Специалистите определят случващото се като истинска екокатастрофа.

bnt avatar logo
от И. Николова, Д. Малинова
19:23, 27.08.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Според специалистите въстановяването на гората ще отнеме десетки години. А нанесените щети на природата са за около 15 млн. лв.

Инж. Дамян Дамянов директорът на Югозападното държавно предприятие: Голяма щета. Първо почвеният, плодородният слой, той е изгорял. Поне десетина сантиметра, което означава, че оттук натам трябва да бъде изчистена изгорялата гора, изгорялата дървесина, да бъде изнесена. След това трябва да се направи една сериозна обработка на почвата, за да може да пристъпим към следващия етап. Това е залесяване наново.

Изгорелите дървета са иглолистни, бял и черен бор. Новото залесяване ще бъде предимно с широколистни видове. Процесът по залесяване ще бъде изключително труден и скъп, предвид наклонения и труднодостъпен терен.

40-годишна гора е напълно унищожена. Според специалистите, за да бъде тя възстановена, ще трябват минимум 15 години.

Освен напълно унищожената растителност, засегната се оказва и фауната в Кресненското дефиле

Инж. Дамян Дамянов директорът на Югозападното държавно предприятие: В цялата тази площ сигурно има доста изгорели костенурки, най-вече. Предполагам, че и други тревопасни, зайци и други. Те по-бързо ще се възстановят, тъй като тревата още догодина ще тръгне. Но храстовата и дървесна растителност чувствително по-бавно ще бъдат възстановени, което ще наруши като цяло местообитанието за дивеча, а пък и за домашните животни, които не са малко.

Голяма част от горските пожари са причинени от човешка непрежност, затова специалистите съветват да хората да бъдат внимателни къде палят огън.

;
Главен комисар Николай Николов - директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението: Предприехме две мерки. Първата, хеликоптерът продължава да гаси, разчитаме на него. Втората, дойдоха специална група алпинисти, за да установят възможно ли е, как и откъде да се атакува пожарът - точно около скалата. Ако не успеем през тази нощ да решим този проблем, започваме утре рано сутринта да изграждаме нова полуса на 300 метра от проблемния участък, за да затвори и от там пожара.
Валентир Радев - министър на вътрешните работи: Ж.п. транспортът вече работи, беше спиран за два часа, отново за безопасност. Токът е пуснат навсякъде. Остава само такъв към тунела, заради един проблем с един стълб.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протести в Асеновград, вече всяка неделя в центъра на града
Отново протести в Асеновград, вече всяка неделя в центъра на града
Четвърто денонощие не спира борбата с огъня в Кресненското дефиле
Четвърто денонощие не спира борбата с огъня в Кресненското дефиле