Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Монтират 21 охранителни камери в "Шейново"

Нова система за видеонаблюдение в столичната болница "Шейново". Почти два месеца след нападението над доктор Албена Гагова на най-критичните точки в лечебното заведение се монтират камери. Болницата вече има и директна телефонна връзка с прокуратурата и полицията.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
16:11, 27.08.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Всички места, на които има струпване на пациенти и близките им в "Шейново" са оборудвани с 21 нови камери. Точките на които са поставени са определени след консултация с експерти по сигурност.

Румен Велев - директор на II САГБАЛ "Шейново": Това са камери, чиито записи се признават за доказателствен материал в съда. Тоест по тях може да се идентифицират лица и да се идентифицират хора.

Критичните точки в болницата са оборудвани с паник-бутони. Има и жива охрана. На стълбището, където беше нападната доктор Албена Гагова вече има камера. Минаването през него е свързано с неприятни спомени за колегите на Гагова, разказва Кирилка Цекова. Тя е медицинска сестра в "Шейново" повече от 30 години. Преди време и тя е била жертва на агресивен пациент.

Кирилка Цекова - старша сестра в Родилна зала директор на II САГБАЛ "Шейново": Един баща, неясно за мен по какви причини, беше доста инервен. Долу, докато чакаха да бъдат приети за раждане на жена му. И на следвашия ден, като слязох до кафето да си взема нещо за хапване, той плисна в лицето ми едно горещо кафе.

Според Кирилка новите камери ще осигурят по-голямо спокойствие на лекарите.

Кирилка Цекова - старша сестра в родилна зала:директор на II САГБАЛ "Шейново": Надявам се и това да смути и хората, които проявяват агресия по някакъв начин.

Пациентите не се притесняват от камерите в коридорите и отделенията.

Елица Златева - пациент: В тази обществена зона, която е подходяща за камери - напротив дава ни спокойствие и се чувстваме добре така. По-защитени разбира се.

Болницата е отделила 8 хиляди лева от бюджета си за монтиране на камерите. Те ще се следят на контролни монитори в кабинета на директора. Той ще може да ги наблюдава и по интернет, през мобилния си телефон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кораб гори от 2 седмици край Канарските острови
Кораб гори от 2 седмици край Канарските острови
Британският парламент е уязвим за терористично нападение според полицията
Британският парламент е уязвим за терористично нападение според полицията