НОВИНИ

Десислава Атанасова: Най-спорните текстове са по задължителното гласуване

Вероятно днес и утре работата на НС ще е свързана с гласуване на промените в Изборния кодекс. Това прогнозира в студиото на "Денят започва" депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 27.04.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

И Реформаторите и АБВ заплашиха, че ще напуснат правителството, но всички промени в Изборния кодекс имат свой автор. Всеки застана зад своите предложения, коментира Атанасова.

Според нея най-спорните текстове са по отношение задължителното гласуване, вотът в чужбина. Задължителното гласуване остава в сила, не се предвиждат стимули и санкции. Ако някой не гласува в 2 последователни избора от един и същ вид, ще бъде заличен от избирателните списъци.

Възпрепятстваните да гласуват, трябва да докажат пред общинските власти, че не са можели физически да упражнят правото си на глас, за да не бъдат заличавани от избирателните списъци. Според Атанасова, режимът не е облекчен, тъй като ще бъде стимулиран корпоративен вот - например цяла фирма да бъде командирована в даден район, където да повлияе на гласуването.

Даваме възможност на хората да покажат, че не подкрепят никого. Този текст, обаче, все още не е гласуван. Тепърва ще стане ясно как ще бъде отчитана тази позиция.

Десислава Атанасова призова хората зад граница да бъдат активни и да подават заявления, за да участват в изборния процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Андерс от Модърн Токинг с концерт у нас през декември
Томас Андерс от "Модърн Токинг" с концерт у нас през декември
Връщат 33 циркови лъва в дивата природа
Връщат 33 циркови лъва в дивата природа