НОВИНИ

Кръводарителска кампания във Варна преди Великден

Преди Великден във Варна започна традиционната кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Тя ще продължи до 28 април, а всеки, който иска да помогне, може да дари кръв от 8 до 18 часа в Центъра по трансфузионна хематология. Акцията е наложителна, защото запасите от кръв и кръвни продукти за предстоящите почивни дни са ограничени.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
07:03, 27.04.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Ангел Ангелов дарява кръв поне два пъти в годината. Казва, че просто иска да помогне.

Ангел Ангелов: По някой път се случва заради спешен случай или приятели. Пак също за приятел.

Заради засиления трафик по празниците нарастват и инцидентите, а с това и нуждата от кръв за пострадалите.

д-р Лили Стефанова, началник на отделение „Кръводаряване“ в РЦТХ-Варна: Естествено, че ние сме се подготвили за тези празници да имаме, но никога не можеш да предвидиш някои ситуации и можем да изпаднем в криза.

В четвъртък от 8:30 до 12:00 часа кръводарителска акция ще има и в храма в квартал „Владислав Варненчик”. В петък екипът на Центъра по трансфузионна хематология ще бъде в неделното училище към храм „Св. Цар Борис” в квартал „Аспарухово”.

д-р Лили Стефанова: Това са едни хубави светли празници, но не всеки ще е при семейството си. Ще има болни, които ще останат в клиниките и те имат нужда ние да им подадем ръка, защото кръвта няма аналог.

През последните години кръводарителите намаляват, а това е тревожна тенденция. За да работят болниците нормално, кръв трябва да даряват 50 на всеки хиляда души. Във Варна броят им е наполовина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха статуя на Мандела на Западния бряг
Откриха статуя на Мандела на Западния бряг
В София започна годишното отчитане на парното
В София започна годишното отчитане на парното