НОВИНИ

Деца от Плевен изработиха най-дългото знаме в България

Децата на Плевен изработиха най-дългото знаме в България. Трибагреникът е дълъг 740 метра и е направен от над 700 малки знаменца. Той ще бъде показан за първи път в деня на националния празник. Знаменосци ще бъдат всички, участвали в ушиването му. Инициативата е на Миглена Цанова - военнослужеща от Плевен.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
08:27, 03.03.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Въпреки ваканцията заради лошото време в плевенската гимназия по облекло има и ученици, и учители. Те с ентусиазъм съшиват големия трикольор. Идеята на Миглена Цанова получила подкрепа и от родителите.

Миглена Цанова, инициатор: Тъй като няма инициативата финансиране, те трябваше да закупят материалите за изработването на знаме, а самите деца трябваше да ушият знамената на ръка, това беше условието.

Чрез социалните мрежи идеята набирала скорост, включили се училища, детски градини и социални центрове. Знамената се правели по предварително избран размер. За месец и половина пристигнали знаменца, ушити от ръцете на стотици деца и младежи от Плевен и околните села.

Михаела Андреева, първокласничка: Мама ми показа и аз започнах да го шия.
Милена Кузманова, родител: И аз много се радвам на тази инициатива, благодарение на която децата да могат да се чувстват наистина...да чувстват чест, те се вълнуват.
Иван Димитров, седмокласник: Вълнение, въодушевление. И доста полезно - научих се да шия с игла.

Днес децата ще понесат на ръце най-дългото знаме в шествие през центъра на Плевен и ще се включат в общоградския ритуал на централния площад. След това знамето ще бъде предадено за съхранение в Плевенската панорама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради тържествата за 3 март МВР е създало временна организация на движението
Заради тържествата за 3 март МВР е създало временна организация на движението
Гледайте НА ЖИВО: Празничната програма на БНТ за 3 март
Гледайте НА ЖИВО: Празничната програма на БНТ за 3 март