НОВИНИ

Чия собственост е паметникът на връх Шипка?

22 години след влизане в сила на Закона за държавната собственост, Паметникът на Свободата на връх Шипка вече е отбелязан в кадастралния план и има издаден акт за собственост. Издаването на документа е станало светкавично бързо, след като всички институции, отговорни за това, били изненадани, че това свещено за българите място е с неустановен статут. Какво ще се промени на Шипка след този акт - репортаж на Мария Чернева и Иван Янев.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:40, 02.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Емоционално паметникът не се нуждае от акт за собственост. Но формално - той чертае отговорности и законност.

д-р Чавдар Ангелов - директор на национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа": Паметникът винаги е бил държавна собственост, но след като след 90-те години с влизане в сила на новия закон е трябвало да бъде актуван, съгласно разпоредбите на закона за държавната собственост.

Никой от предишните директори на парка музей не е уредил законния статут на паметника, дори и след изричните указания на инспектората към Министерството на културата, който впрочем дава и предписания за консервация и реставрация на сградата на паметника. Цялата административна процедура се задвижва в края на миналата година и всички документи са издадени завидно бързо - и геодезическото заснемане на района, и вписването му и кадастралния план на землището на град Шипка, и издаване на скица на сградата.

Писмото от областния управител с акта за публична държавна собственост на паметника пристига преди седмица. Данъчната му оценка е 148 000 лева.

д-р Чавдар Ангелов: Поне за мен това е може би най-добрата новина в навечерието на националния празник, защото най-голямата светиня на България получава наистина възможност за едно реално обгрижване, което тя наистина заслужава. Вече няма оправдание защо не правим едно или друго, по-големите дейности които са свързани с паметника.

И вече няма пречки за законно проектиране на ремонт, консервация и реставрация на паметника. А те от години са крайно нужни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВФ е обезпокоен от плановете на САЩ за облагане на вноса на стомана и алуминий
МВФ е обезпокоен от плановете на САЩ за облагане на вноса на стомана и алуминий
Снимат сериал по поредицата Светът на диска на Тери Пратчет
Снимат сериал по поредицата "Светът на диска" на Тери Пратчет