Димитър Луджев: Проверката на приватизационния процес цели сплашване на бизнеса

Тази седмица главният прокурор възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес. "България беше ограбена в огромен мащаб от огромни банки, групировки, бизнес групировки, силови групировки", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият вицепремиер проф. Димитър Луджев. По негово мнение прокуратурата през цялото това време не е направила нищо по отношение на тези дела, както и по отношение на приватизационните.

от БНТ
09:48, 15.02.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Той обясни, че само нереализираните вътрешни задължения, които са рефлектирали върху фалита на банките, през 94-та - 95-та година са били към 12 милиарда и половина долара.

Димитър Луджев: Нещо да се е случило през това време? Прокуратурата нещо да е направила по тези дела, да не говорим по приватизационните.

По негово мнение в момента просто се заблуждават хората. Според него става дума за една акция на премиера и на главния прокурор за сплашване на бизнеса. Той обясни, че всички сключени сделки са законосъобразни, дори тези, които са явно грабителски и осъдителни.

Той обясни, че приватизацията не е трябвало да бъде преминаване на собствеността в някакви частни ръце, а форма на модернизация.

Димитър Луджев: В пика на приватизацията една сделка голяма се правеше около 18-20 дена. Една сделка на общините се правеше за една седмица.

Според него ефективната стратегическа приватизация е била пренебрегната, защото са нямали полза нито политиците, нито родните бизнес и силови групировки, които са изпомпвали предприятията.

Димитър Луджев: Както се оказа по-късно 83% от държавните активи бяха ликвидирани. А пък политиците и управляващите, които направиха приватизацията, те нямаха интерес. Не можеха да вземат големи пари от западни инвеститори, трябваше да вземат комисионни. Комисионните можеха да им дадат родните другари.

Обикновено когато се говори за "виновник" за приватизацията се посочва името на Иван Костов.

Димитър Луджев: Разбира се, той има огромна вина.

Според него Костов е знаел, че приватизацията е трябвало да бъде от друг тип.

Димитър Луджев: Кой е виновен може да се види най-добре в един доклад, който ген. Атанасов представи 99-та година на Костов.

В доклада са дадени начините, по които даден министър е свързан с дадена групировка, какво се прави, какви са далаверите. Там са имената на тези, които имат най-голям принос.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Черна гора въвежда глоба до 20 000 евро за найлонови торбички
Черна гора въвежда глоба до 20 000 евро за найлонови торбички
Въоръжен обра бензиностанция в Стара Загора
Въоръжен обра бензиностанция в Стара Загора