НОВИНИ

Директорът на Института по микробиология към БАН: Няма опасност за човека от АЧС

Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората от заразата с африканска чума по свинете и непрекъснато се извършват проверки по темата. Трябва ли да внимаваме при консумацията на свинско месо и как най-лесно се пренася болестта по животните - вижте повече подробности в прякото включване на Паулина Найденова и нейния събеседник проф. Христо Найденски – директор на Института по микробиология към БАН.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:56, 26.07.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Човекът играе активна роля в разпространението на чумата - единият начин е по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо, обясни проф. Найденски.

Вирусът не е опасен за човека, категоричен е ученият от БАН.

Проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН: Консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и попаднат на кучета, гризачи, вече се създава опасност.

Термичната обработка на месото трябва да е над 90 градуса, категоричен е професорът.

Още през 2017 г. Център за оценка на риска направи анализ и беше предупредено, че инфекцията може да стигне и България, допълни още ученият.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време през уикенда, следващата седмица започват валежи
Слънчево време през уикенда, следващата седмица започват валежи
Еврокомисарят по здравеопазване пред БНТ: Ще има компенсации за загубите от АЧС
Еврокомисарят по здравеопазване пред БНТ: Ще има компенсации за загубите от АЧС