Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората от заразата с африканска чума по свинете и непрекъснато се извършват проверки по темата. Трябва ли да внимаваме при консумацията на свинско месо и как най-лесно се пренася болестта по животните - вижте повече подробности в прякото включване на Паулина Найденова и нейния събеседник проф. Христо Найденски – директор на Института по микробиология към БАН.
Човекът играе активна роля в разпространението на чумата - единият начин е по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо, обясни проф. Найденски.
Вирусът не е опасен за човека, категоричен е ученият от БАН.
Проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН: Консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и попаднат на кучета, гризачи, вече се създава опасност.
Термичната обработка на месото трябва да е над 90 градуса, категоричен е професорът.
Още през 2017 г. Център за оценка на риска направи анализ и беше предупредено, че инфекцията може да стигне и България, допълни още ученият.
Вижте целия разговор във видеото!
"Пътна полиция": Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия
МВР: Ползвайте само официални места за обмяна на пари – банки или пощенски станции
Днес почитаме Христовата същност - светлината, знанието, чистотата и истината
Здраве, благоденствие, вяра в доброто - пожеланията на политиците за Рождество
Тази година "Българската Коледа" ще подкрепи хронично и тежко болните деца
Оръжията не заглъхват и на Коледа: Русия и Украйна си разменят въздушни удари