НОВИНИ

Дискусия за обучението по религия в училище

Според новия закон за образованието, който ще бъде в сила от 1-и август религиозното образование продължава да бъде сред избираемите дисциплини. От години Светия синод настоява образованието по религия да бъде прието наравно с математиката и българския език като задължителните предмети в българските училища.

bnt avatar logo
от Боряна Благоева
17:19, 19.04.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още
дискусия обучението религия училище

На конференция днес експерти от системата на образованието, кметове, представители на Министерството на образованието и духовници дискутираха темата за разработване на нова съвременна програма за обучение по религия, която да отговаря на българската национална и културна традиция и на съвременните европейски образователни стандарти. Подготовката на нови съвременни учебни помагала е още една от важните цели на Конференцията. Освен в училищата от Светия синод настояват децата да изучават религия още от детската градина.

Горан Благоев - водещ на "Вяра и общество" в БНТ: Само с говорене нещата не се случват. В един момент се вижда, че когато обществото намира своите механизми, когато да речем имате добронамерен кмет, който да направи нужното в детските градини, в основните училища да се изучава този предмет, мисля че това са добрите практики, които трябва да бъдат популяризирани.
Ловчански митрополит Гавриил - ръководител на Културно-просветния отдел на Светия синод: Всички посткомунистически страни в Източна Европа с изключение на България вече въведоха изучаването на религия и на християнство в задължителната програма. Ние сме убедени в това, че колкото повече се изучава християнство, толкова по-добро може да бъде възпитанието, истинско и по-ефективно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата сонда за нефт и газ пристигна в Бургас
Първата сонда за нефт и газ пристигна в Бургас
Основателят на ПЕГИДА застана пред съда
Основателят на ПЕГИДА застана пред съда