НОВИНИ

​Дългоочакваният процес срещу оцелелия атентатор от Париж започна в Брюксел

Дългоочакваният процес срещу единствения оцелял от атентатите в Париж през ноември 2015 година Салах Абдеслам започна днес в Брюксел. Той е изправен през белгийския съд не заради терористичните атаки във френската столица, а заради опит за убийство на полицаи през март 2016 - няколко дни преди да бъде заловен и преди атентатите в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:14, 05.02.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Салах Абдеслам за първи път ден проговори в съдебната зала в Брюксел, след като почти две години мълчи и отказва да съдейства на правосъдните органи във Франция. Днес той отказа да отговаря и на въпросите на белгийския съд. След залавянето му през март 2016, Белгия предаде Абдеслам на френските власти, където предстои да бъде съден заради атентатите в Париж от 13 ноември 2015 година, в които загинаха 130 души.

Днес той е изправен пред съда заради друго дело - опит за убийство на полицаи в терористичен контекст. През март 2016 година при проверка на предполагаема терористична квартира в Брюксел, трима души откриват огън по полицията, няколко агенти са ранени, а единият от тримата предполагаеми терористи - Мохамед Белкаид е убит. Другите двама успяват да избягат - това са обвиняемите днес Салах Абдеслам и тунизиецът Софиян Аери.


Още от 5 часа сутринта пред Съдебната палата в Брюксел имаше опашка от чакащи да присъстват на процеса срещу Абдеслам и Аери. Интересът на чуждите медии е огромен, над 400 журналисти са се акредитирали за делото. Малко преди девет Абдеслам беше докаран с кортеж в Съдебната палата.

За да е по-близо до Белгия Салах Абдеслам беше преместен от затвора в Париж в строго охраняван затвор в Северна Франция. Всяка сутрин той ще бъсе докарван тук в Съдебната палата в Брюксел. Мерките в белгийската столица са драконовски. Стотици полицаи са разположени по улиците наоколо, има бронирани коли, кръжи хеликоптер.

В съдебната зала първи беше разпитан тунизиецът Софиян Аери, които заяви, че само един от тях - загиналият Мохамед Белкаид е стрелял по полицаите с две от оръжията. Салах Абдеслам също отказа на отговаря на контретни въпроси, като се позова на правото си да мълчи. Той отказа и да се изправи при влизането на съда. Мълчанието ми не ме прави престъпник, каза той. "Съдете ме, не се страхувам от вас, вярвам в Аллах и това е всичко. Нямам какво да добавя", заяви терористът от Париж, който се появи в съдебната зала променен - с дълга коса и брада.

Защитникът на Абдеслам в това дело е един от най-известните белгийски адвокати - Свен Мари. Преди време той заяви, че няма повече да представлява интересите на Абдеслам, заради отказа му да сътрудничи на френски власти, но след това отново пое защитата му. В съда днес имаше и много близки на жертвите от атентатите - в Париж и Брюксел. Делото срещу Абдеслам и Аери ще продължи до 9 февруари, а присъдите се очакват през март.


Ако бъдат признати за виновни, Абдеслам и Аери ще получат по 20 години затвор в Белгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционните преговори в Германия вървят към развръзка
Коалиционните преговори в Германия вървят към развръзка
Столичани протестираха срещу мръсния въздух с шествие в София
Столичани протестираха срещу мръсния въздух с шествие в София