НОВИНИ

"Фронтекс" започва нова операция в Средиземно море - "Темида"

Европейската агенция за гранична и брегова охрана - "Фронтекс", започва нова операция в Средиземно море - "Темида". "Темида" ще е в помощ на Италия, която е цел на хиляди незаконни мигранти, и ще промени основно процеса по управление на миграцията в Средиземноморието. Спасителните кораби вече ще могат да дебаркират с незаконни мигранти и на малтийските брегове.

Александър Марков
от Александър Марков
19:35, 05.02.2018
Чете се за: 01:52 мин.
По света

Новата средиземноморска операция на "Фронтекс" "Темида" ще замени досегашната "Тритон", която започна през 2014 г. в помощ на Италия, до чиито брегове през последните години се добраха над 600 000 незаконни мигранти. Само през изминалата година "Фронтекс" е спасила 38 000 мигранти в морето. Зоната на действие на "Темида" е централно Средиземно море и покрива морските пътища на мигрантите от Северна Африка. Зоната на патрулиране се свива от 30 на 24 морски мили от италианския бряг.

;

"Темида" бележи повратен момент в управлението на морската миграция. Досега, по закон, спасените мигранти дебаркираха само на италианския бряг. Отсега нататък корабите ще дебаркират и на най-близката суша - това е Малта.

;

През януари 2018 г. натискът по външните граници на ЕС се увеличава, посочва ООН. Над 7500 мигранти са пристигнали през Средиземно море в Европа при 6900 през януари 2017-а. 221 са загубили живота си при удавяне.

;

4439 мигранти са дебаркирали в Италия, а в Малта - едва 25. Така натискът си остава основно върху Италия.

;
Кармело Абела, министър на външните работи на Малта - Новата операция на Фронтекс - "Темида" драстично свива полето на действие на спасителните кораби. Корабите се преместват на север към Италия, което повишава риска все повече мигранти да губят живота си от удавяне. Операцията се измества на север, а мигрантите идват от юг. И ние, като страна, ще трябва да се справим с този проблем. Не сме съгласни с тази промяна, нито с начина, по който беше взето решението за операция "Темида".
;

Десетки хиляди поемат с лодки от Сабрата в Либия през Средиземно море. В последните години спасителните кораби с мигранти дебаркират на италианския бряг в приемни центрове.

;
Серена Корнилия, координатор на лагера "Сеттимо Торизене" - Торино - Хората в транзитни лагери като този всички кандидатстват за убежище. За момента имат право да останат в Европа. Процедурата е следната: идентифицираме ги, взимаме им пръстовите отпечатъци, след което Специална комисия провежда изпити с тях. Ако ги издържат, получават статут за пребиваване.
;

Мигрантите са предимно от Северна Африка и Близкия Изток. Търсят спасение в Европа с помощта на трафиканти.

;
Джералд, от Камерун - Натовариха ни в камиони и изведнъж, като отворихме вратите, се оказахме пред морето. Всички мълчахме, пред нас бяха лодките, чувахме само шума на морето, а араби ни разпределяха - ти наляво, ти надясно. Плавахме часове през нощта. Изведнъж виждаш сицилийската брегова охрана и знаеш, че си спасен.
;
Боланле, от Нигерия - Казах на децата си в лодката, че отиваме в Европа и че Господ ще ни преведе. Лодките бяха препълнени и когато видяхме италианските спасителните служби, хората започнаха да се бият, а водата нахлу в лодката. Потъвахме. Но по чудо се спасихме.
;

През последните 4 години в Италия са дебаркирали 600 000 мигранти, по данни на ООН. Но не всички успяват да се интегрират успешно.

;
Марио, живеят в Торино - Пристигат твърде много мигранти. Повечето от тях не могат да си намерят работа и затова оцеляват с престъпления. Ставащото е бомба със закъснител.
;

За да ограничи миграцията, Италия сключи споразумение с подкрепяното от ООН правителство в Триполи, осигурявайки обучение и техника за либийската брегова охрана.

;

През изминалата година 172 301 мигранти са пристигнали в Европа през трите средиземноморски маршрута - Източен, Централен и Западен. 18% от тях са деца, 12% - жени, 69% - мъже. Стотици трафиканти и десетки кораби са задържани в Средиземно море от граничните власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели искат оставката на Теменужка Петкова
Работодатели искат оставката на Теменужка Петкова
Мними касиери се представят за професонални домоуправители и събират пари в Русе
Мними касиери се представят за професонални домоуправители и събират пари в Русе