Дънери и клони пречат за почистването на река Дунав край Мартен

Близо месец работници се борят с камарите от пластмасови бутилки и отпадъци от нефтопродукти по повърхността на Дунав в района на индустриалната зона до град Мартен. Замърсяването, което беше забелязано при високото ниво на реката, се оказа доста по-мащабно от очакваното.

от В. Никифорова, А. Кючуков
06:54, 25.05.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

След оттеглянето на водата и събирането на огромни количества биогориво от нея, работниците се натъкнали на грамадни дънери и клони, които препречват течението. На ръка ден след ден те премахват препятствията и се опитват да изгребат мазните петна.

Галин Григоров - областен управител на Русе: „Ежедневно се извършва почистване, но постоянно прииждат нови отпадъци. Натрупаното количество клони и дънери затруднява самото почистване.“

Усилията дават резултат, но почистването става бавно, защото до тази част от крайбрежието може да се стигне само с лодка, но не и е с плаващ кран.

Галин Григоров - областен управител на Русе: „Наистина на всички ни се искаше да се случат по-бързо нещата... на самото заливче, но смятам че в най-скоро време ще бъде почистено.“

Комисия от екоинспекцията, "Морска администрация" и Басейнова дирекция търси решение на проблема, за да бъде почистен района по-бързо. Ако не се намери алтернатива, акцията по премахването на разлива и отпадъците ще продължи поне още месец.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спирки за разкази във Варна
Спирки за разкази във Варна
​Нов водопровод ще реши проблема с калната вода в село Плетена
​Нов водопровод ще реши проблема с калната вода в село Плетена